1600- och 1700-talet (1611-1809)
Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

1600- och 1700-talet (1611-1809) : 15 träffar



Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar (Historia)

Stormaktstidens adel: pompa och ståt - Magnus Gabriel de la Gardie - Populär historia

Stormaktstidens adel: pompa och ståt - Magnus Gabriel de la Gardie - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En lång intressant artikel om adelns makt under stormaktstiden på 1600-talet. I centrum för berättelsen står adelsmannen Magnus Gabriel de la Gardie som var drottning Kristinas favorit. När Karl XI efterträdde drottning Kristina såg han till att genom reduktionen minska adelns makt, inflytande och rikedomar. Artikeln är skriven av Anna Larsdotter och finns publicerad på tidningen Populär historias webbplats.
Taggar: 1600-talet, Sveriges historia, adel, stormaktstiden 1611-1718

Trettioåriga kriget - Stormaktstid för år 4-6

Trettioåriga kriget - Stormaktstid för år 4-6  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Trettioåriga kriget pågick mellan 1618 och 1648 framför allt på tysk mark. Här kan du lära dig mer om hur man värvade soldater och hur de levde med sina familjer i fältläger under hela kriget. När trettioåriga kriget tog slut började stormaktstiden i Sverige. Armémuseum står bakom informationen.
Taggar: Sveriges historia, krigshistoria, militärhistoria, soldater, stormaktstiden 1611-1718, trettioåriga kriget 1618-1648

Det stora nordiska kriget 1700-1721 - Stormaktstid för år 4-6

Det stora nordiska kriget 1700-1721 - Stormaktstid för år 4-6  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Under stora nordiska kriget stred Sverige med Karl XII i spetsen mot bland annat Danmark, Ryssland och Sachsen-Polen. Kriget varade i 21 år. Här finns en artikel om kriget, några bilder på vapen, ett brev och en berättelse från kriget och några elevuppgifter. Armémuseum står bakom materialet som även innehåller en lärarhandledning.
Taggar: Karl XII, Sveriges historia, krigshistoria, militärhistoria, soldater, stora nordiska kriget 1700-1721, stormaktstiden 1611-1718

Västsveriges historia - Utgångspunkten

Västsveriges historia - Utgångspunkten  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Om Västsveriges historia från stenålder till nutid. Berättelsen är indelad i 12 kapitel. Klicka på en av korpbilderna så kommer du direkt till ett kapitel av Dalslands, Västergötlands och Bohusläns gemensamma historia. Under rubriken Veta mer hittar du fakta och fördjupningar om många olika platser och ämnen.
Taggar: 1600-talet, Bohuslän, Sveriges historia, kulturarv, kulturhistoria, naturarv

Roskildefreden 350 år

Roskildefreden 350 år  Webbplatsen har innehåll på Danska från 13 år

År 2008 var det 350 år sedan Roskildefreden slöts. Det var i samband med Roskildefreden som Danmark-Norge förlorade landskapen Skåne, Blekinge och Halland till Sverige. Lyssna på ett avsnitt av SR:s Vetenskapsradion Historia som handlar om freden i Roskilde.
Taggar: Danmarks historia, Sveriges historia

Herrgårdsmiddag på 1700-talet

Herrgårdsmiddag på 1700-talet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

En stumfilm visar hur en herrgårdsmiddag kunde gå till på 1700-talet, och hur den förbereddes av herrskapets tjänstefolk. Filmen spelades in redan 1939 på en herrgård på Skansen, av skådespelare för Nordiska museet. Du får en inblick i hur det gick till i det fina herrgårdsköket, bordsseder och kokkonst. Läs gärna texten undertill när du ser filmen. Du kan skriva ut den, eller öppna den i ett separat webbläsarfönster. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: 1700-talet, adel, kulturhistoria, matlagning, matvanor

Sveriges äldsta storskaliga kartor

Sveriges äldsta storskaliga kartor  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du ta del av Riksarkivets unika samling av kartor från 1600-talet. Det finns hela 12 000 kartor över byar och gårdar i olika landskap i Sverige, från perioden 1630-1655. För att se kartorna behövs insticksprogrammet DjVu i din webbläsare, som kan laddas ned gratis på sidan.
Taggar: 1600-talet, Sveriges geografi, Sveriges historia, historiska kartor, kartor, landskap

Berömda svenska slag, 1700-tal

Berömda svenska slag, 1700-tal  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här redogörs för de mest kända slagen i Sverige under 1700-talet: slaget vid Narva 1700, det stora nordiska kriget, slaget vid Poltava 1709 samt slaget vid Svensksund 1790. Texten illustreras med kartor. Webbsidan är gjord av en privatperson.
Taggar: Gustav III, Karl XII, Sveriges historia, karolinerna, krigshistoria, stora nordiska kriget 1700-1721

Riksdagsbiblioteket - Protokoll från ståndsriksdagen

Riksdagsbiblioteket - Protokoll från ståndsriksdagen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Riksdagen ger ut handskrivna riksdagsprotokoll från 1600- och 1700-talen i modernt tryck. De täcker alla livets områden, alltifrån ungdomens fritidsnöjen och förföljelsen av fritänkare till brännvinsbränning och dödsstraff för barnamord. Här kan du läsa lite om utgivningen och också om arbetet i ståndsriksdagen.
Taggar: Sveriges historia, riksdagen

Regalskeppet Kronan

Regalskeppet Kronan  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Här berättas om regalskeppet Kronans historia, hur skeppet byggdes, stormaktstidens Sverige, om vraket och det marinarkeologiska arbetet. Kalmar länsmuseum svarar för innehållet.
Taggar: marinarkeologi, skeppsvrak, undervattensarkeologi, vrak

Peter Englunds textarkiv

Peter Englunds textarkiv  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Peter Englund är en känd svensk författare och historiker. Han är även ständig sekreterare i Svenska Akademien. På sin webbplats berättar han om sig själv och sina böcker och i textarkivet finns mängder av krönikor och essäer att läsa, skrivna av Peter Englund, både inom historia och andra ämnen.
Taggar: Svenska Akademien, författare, historia, recensioner, skönlitteratur, textarkiv

Sverige under 1700-talet

Sverige under 1700-talet  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Perioden efter Karl XII:s död kallas frihetstiden och den varar fram till Gustav III:s statskupp 1772. Den här webbsidan berättar om den politiska och parlamentariska situationen i Sverige under 1700-talet. Klicka på knapparna till vänster så får du fram mer text. En komvuxlärare från Gotland har producerat texterna.
Taggar: 1700-talet, Gustav III, Sveriges historia, frihetstiden 1718-1772

Armfelts karoliner

Armfelts karoliner  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Karoliner kallades krigarna i Karl XII:s armé. Här kan du läsa berättelsen om karolinernas fälttåg 1718-1719. Det finns också filmer om fälttåget samt en interaktiv karta där du kan klicka dig runt och lära dig mer. Nätverket Armfeldts karoliner står bakom informationen.
Taggar: Karl XII, Sveriges historia, karolinerna, krigshistoria

Slaget vid Landskrona 1677 (Pdf-fil)

Slaget vid Landskrona 1677 (Pdf-fil)  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Den plats i Skåne där slaget i Landskrona ägde rum 1677 grävdes ut av arkeologer 2003. I den här artikeln från tidskriften META kan du läsa mer om slaget, men också om utgrävningen och dess fynd.
Taggar: Skåne, arkeologi, krigshistoria, lokalhistoria, militärhistoria

Rosenbad och regeringskansliets historia

Rosenbad och regeringskansliets historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa om Rosenbad och Regeringskansliets historia och om Sveriges utveckling till parlamentarisk demokrati. Historien börjar redan på medeltiden med Magnus Erikssons landslag. Sedan görs nedslag i bland annat stormaktstiden och frihetstiden. Historien slutar idag, då 4600 personer arbetar i regeringskansliet. Läs även om Rosenbad och Regeringskansliets byggnader, lokaler och deras historia.
Taggar: Regeringsformen 1809, Regeringskansliet, Sveriges historia, demokrati, regering