Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

Sverige : 146 träffar



Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar (Historia)

Demokratins historia

Demokratins historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa om demokratins historia i Sverige. I 1974 års regeringsform bestämdes att all offentlig makt i Sverige ska utgå från folket. Men vägen till ett demokratiskt styre har varit lång. Allmän rösträtt i Sverige för män över 24 år infördes 1909 och kvinnor fick rösta först 1921.
Taggar: Sveriges historia, demokrati, mänskliga rättigheter, rösträtt

Ostindiska kompaniet - Göteborgs universitetsbibliotek

Ostindiska kompaniet - Göteborgs universitetsbibliotek  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Detta är det största arkiv om Ostindiska kompaniet som finns bevarat i Sverige. Sök i en av sökrutorna eller bläddra bland ämnen i ämneslistan. För att se materialet behöver du insticksprogrammet Djvu som kan laddas ner gratis.
Taggar: 1700-talet, Göteborg, Ostindiska kompaniet, fartyg, handelshistoria, lokalhistoria, rederier, sjöfart

Medeltida husdjur - Populär historia

Medeltida husdjur - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

På medeltiden var gatorna fulla av husdjur som katter, hundar, grisar, kor och hästar. I äldre tider var husdjuren en självklarhet i människors vardag. Mer om husdjurens historia och roll i de medeltida människornas liv kan du läsa denna intressanta artikel. Den är skriven av Gudrun Wessnert och publicerad på tidningen Populär historias hemsida.
Taggar: Stockholm, Sveriges historia, husdjur, medeltiden

Stormaktstidens adel: pompa och ståt - Magnus Gabriel de la Gardie - Populär historia

Stormaktstidens adel: pompa och ståt - Magnus Gabriel de la Gardie - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En lång intressant artikel om adelns makt under stormaktstiden på 1600-talet. I centrum för berättelsen står adelsmannen Magnus Gabriel de la Gardie som var drottning Kristinas favorit. När Karl XI efterträdde drottning Kristina såg han till att genom reduktionen minska adelns makt, inflytande och rikedomar. Artikeln är skriven av Anna Larsdotter och finns publicerad på tidningen Populär historias webbplats.
Taggar: 1600-talet, Sveriges historia, adel, stormaktstiden 1611-1718

Ellis Island.se

Ellis Island.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Hur gick det till när man kom till New York som emigrant? På den här privata hemsidan om Ellis Island kan du läsa om den svenska emigrationen till USA, och om hur det var att anlända till Ellis Island. Här finns också historiska årtal om Ellis Island.
Taggar: Ellis Island, Förenta staterna, Sveriges historia, USA, emigration, genealogi, släktforskning, svenskamerikaner

Trettioåriga kriget - Stormaktstid för år 4-6

Trettioåriga kriget - Stormaktstid för år 4-6  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Trettioåriga kriget pågick mellan 1618 och 1648 framför allt på tysk mark. Här kan du lära dig mer om hur man värvade soldater och hur de levde med sina familjer i fältläger under hela kriget. När trettioåriga kriget tog slut började stormaktstiden i Sverige. Armémuseum står bakom informationen.
Taggar: Sveriges historia, krigshistoria, militärhistoria, soldater, stormaktstiden 1611-1718, trettioåriga kriget 1618-1648

Stockholms historia

Stockholms historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

På webbplatsen finns en kort sammanfattning av Stockholms historia. Här hittar du också Legenden om S:t Erik, den kung som finns i stadens logotyp och vapen. Stockholms stad står bakom webbplatsen.
Taggar: Stockholms historia, Sveriges historia, lokalhistoria

Medeltidsveckan på Gotland

Medeltidsveckan på Gotland  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Information om Medeltidsveckan på den officiella hemsidan. Här kan du läsa om allt som händer under detta evenemang på Gotland som alltid äger rum under vecka 32.
Taggar: Gotland, Visby, evenemang, festivaler, medeltiden

Medeltida mat - Västarvet

Medeltida mat - Västarvet  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Vad åt och drack man till middag på medeltiden i Sverige, till vardag och fest? Här kan du lära dig mer om de medeltida matvanorna. Informationen finns på Västarvet - en webbplats om natur- och kulturarv som drivs av Region Västra Götaland.
Taggar: Sveriges historia, mat, matvanor, medeltiden

Allmänna fakta om Halland

Allmänna fakta om Halland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Länsstyrelsen i Halland presenterar sitt län och landskap. Här kan du läsa om Hallands historia, allmänna fakta om Halland, de olika landskapsymbolerna och se olika kartor. Här finns också länkar till de olika kommunerna i länet.
Taggar: Halland, lokalhistoria

Eriksgatan i Östergötland - kungsvägen till historien

Eriksgatan i Östergötland - kungsvägen till historien  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Den färd som medeltidens kungar gjorde genom Sverige kallade man för Eriksgata. Här får du följa Eriksgatan i Östergötland. Många bilder på föremål, byggnader, ruiner, konstverk, med mera som berättar om dess historia längs vägen.
Taggar: Östergötland, Sveriges historia, kulturhistoria, lokalhistoria, medeltiden, vägar

Järnåldern

Järnåldern  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

I Skandinavien infaller järnåldern efter bronsåldern. Äldre järnålder kallar man perioden mellan 500 f Kr till 550 e Kr. Yngre järnåldern sträcker sig från 550 e Kr till 1050 e Kr och delas in i vendeltiden och vikingatiden. Här informerar Historiska museet om järnåldern och dess människor.
Taggar: Norden, Sveriges historia, forntiden, järnåldern, vendeltiden, vikingatiden

Slottsguiden

Slottsguiden  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Vill du läsa om slott, kungliga eller sorterade efter landskap eller länder, fästningar eller ruiner i södra Sverige eller i Europa? Se bilder och läs om dem här, om vilka som bott i dem och vilka som är öppna för besök. Webbplatsen görs av en privatperson.
Taggar: 1400-talet, 1500-talet, 1600-talet, 1700-talet, 1800-talet, Europa, Sveriges historia, byggnader, fästningar, ruiner, slott

Kalmarunionen

Kalmarunionen  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Kalmarunionen inleddes 1389 då drottning Margareta blev drottning över Danmark, Norge och Sverige. Det var en orolig period med många unionsstrider, bland annat det kända Engelbrektsupproret. Här informerar Kalmar läns museum.
Taggar: Kalmarunionen, Norden, Sveriges historia, medeltiden

Det stora nordiska kriget 1700-1721 - Stormaktstid för år 4-6

Det stora nordiska kriget 1700-1721 - Stormaktstid för år 4-6  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Under stora nordiska kriget stred Sverige med Karl XII i spetsen mot bland annat Danmark, Ryssland och Sachsen-Polen. Kriget varade i 21 år. Här finns en artikel om kriget, några bilder på vapen, ett brev och en berättelse från kriget och några elevuppgifter. Armémuseum står bakom materialet som även innehåller en lärarhandledning.
Taggar: Karl XII, Sveriges historia, krigshistoria, militärhistoria, soldater, stora nordiska kriget 1700-1721, stormaktstiden 1611-1718

Beredskapsmuseet

Beredskapsmuseet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Beredskapsmuseet i Helsingborg är ett av våra få privatägda museer i Sverige, med samlingar från beredskapstiden under andra världskriget, den tid då Sverige låg i beredskap för ett eventuellt krig.
Taggar: Sveriges historia, andra världskriget 1939-1945, föremål, militären, museer, vapen

Västsveriges historia - Utgångspunkten

Västsveriges historia - Utgångspunkten  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Om Västsveriges historia från stenålder till nutid. Berättelsen är indelad i 12 kapitel. Klicka på en av korpbilderna så kommer du direkt till ett kapitel av Dalslands, Västergötlands och Bohusläns gemensamma historia. Under rubriken Veta mer hittar du fakta och fördjupningar om många olika platser och ämnen.
Taggar: 1600-talet, Bohuslän, Sveriges historia, kulturarv, kulturhistoria, naturarv

Historien i Sörmland

Historien i Sörmland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Lär känna hur människorna levde förr på några utvalda orter i landskapet Södermanland med sin spännande kulturhistoria: Gnesta, Katrineholm med fabriker och industrisamhälle, Malmköping med försvar och militärliv, Nyköping och Nyköpings gästabud, Nynäs, Stendörren, Stora Malm, Strängnäs, Vingåker, Vrå och Åker.(PDF-filer)
Taggar: Katrineholm, Södermanland, kulturhistoria, lokalhistoria

Västarvet - natur- och kulturarv i Västra Götaland

Västarvet - natur- och kulturarv i Västra Götaland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En webbplats om historia, seder och bruk, djur, natur och kultur i västra Sverige. Här kan du leta i museernas gömmor efter föremål och foton, fråga olika experter om arkeologi, byggnader, djur och natur, hemslöjd med mera. Du kan också söka i Västarvets samlingar.
Taggar: Bohuslän, Dalsland, Västergötland, arkeologi, byggnadsvård, industrihistoria, kulturarv, kulturhistoria, medeltiden, museer, naturarv

Roskildefreden 350 år

Roskildefreden 350 år  Webbplatsen har innehåll på Danska från 13 år

År 2008 var det 350 år sedan Roskildefreden slöts. Det var i samband med Roskildefreden som Danmark-Norge förlorade landskapen Skåne, Blekinge och Halland till Sverige. Lyssna på ett avsnitt av SR:s Vetenskapsradion Historia som handlar om freden i Roskilde.
Taggar: Danmarks historia, Sveriges historia

Fornsvenska textbanken

Fornsvenska textbanken  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här finns fornsvenska texter från ca 1200 till 1750. Textbanken omfattar de fornsvenska lagarna, Birgittas uppenbarelser, Erikskrönikan och en rad helgonlegender, samt många andra fornsvenska texter.
Taggar: Sveriges historia, fornsvensk litteratur, fornsvenska, helgon, lagar, medeltiden, textarkiv

Visit Östgötland

Visit Östgötland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En portal med länkar och information som rör landskapet Östergötland. Några av rubrikerna är: Se och göra, Evenemang och Mat och dryck.
Taggar: Östergötland, bilder, kultur, kulturarv, kulturutbud, lokalhistoria

Fornsök

Fornsök  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

I Riksantikvarieämbetets Fornsök kan du söka information om 1,7 miljoner fornlämningar som finns på 600 000 platser i Sverige. Det kan vara fynd både på land och på havsbotten. Du får faktauppgifter och en noggrann beskrivning av varje lämning. På Sverigekartan syns även den geografiska placeringen av formlämningen med hjälp av geo-taggning.
Taggar: Sverige, arkeologi, arkiv, fornlämningar, gravar, hällristningar, historiska kartor, kartor, marinarkeologi, ruiner, runstenar, skeppsvrak, undervattensarkeologi, vrak

Finska kriget, Regeringsformen 1809 och Ålandsfrågan

Finska kriget, Regeringsformen 1809 och Ålandsfrågan  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

År 2009 var det 200 år sedan Sverige och Finland skildes åt. Efter kriget 1808-1809 förlorade Sverige Finland till Ryssland. Här kan du läsa historiska texter om Finska kriget, 1809 års regeringsform, och om Ålandsfrågan. Riksarkivet står bakom informationen.
Taggar: Ålands historia, Finlands historia, Regeringsformen 1809, Sveriges historia

Birger jarl, jarlen som byggde riket - Populär historia

Birger jarl, jarlen som byggde riket - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

År 2010 var det 800 år sedan Birger jarl föddes. Han är den person som sägs ha grundat Stockholm och han hette egentligen Birger Magnusson. På Populär historias webbplats finns en artikel om Birger jarl, författad av Dick Harrison.
Taggar: 1200-talet, Stockholms historia, Sveriges historia

Saxos Rejse - spel om medeltidshistoria

Saxos Rejse - spel om medeltidshistoria  Webbplatsen har innehåll på Danska för 10-15 år

I det här danska datorspelet får du träna källkritik och lära dig mer om medeltiden. Handlingen utspelar sig kring år 1180, när Skåne var en del av Danmark. I spelet är du skribenten Saxo som reser runt och skaffar information för att skriva om dansk historia. Du behöver Flash Player på datorn och måste registrera dig som användare (gratis). Ett litet tips om du kör fast i början av spelet; När Saxo frågar vem som ska först till Absalon, börjar ett litet mynt att glöda under ett träd. Tryck på det, så startar spelet "Plat-eller-krone" och du kan fortsätta.
Taggar: Danmarks historia, källkritik, medeltiden, spel

Kirunas historia

Kirunas historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Kiruna �r Sveriges st�rsta kommun - och �ven en av v�rldens st�rsta kommuner - sett till ytans storlek. Det finns till exempel 6000 sj�ar inom Kiruna kommuns gr�nser! P� kommunens hemsida kan du l�sa kortfattad historik, och lite grann om Kirunas geografi.
Taggar: Lappland, lokalhistoria

Ostindiska Kompaniet - ett läromedelsprojekt

Ostindiska Kompaniet - ett läromedelsprojekt  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa om Ostindiska kompaniet och dess historia. Här finns även tips på böcker i ämnet för grundskolan. Läs också om Göteborgs historia på 1700-talet med till exempel en text för gymnasiet om hur judar som var kunniga i handel invandrade till Sverige under 1600-1800-talet.
Taggar: 1700-talet, Göteborg, Ostindiska kompaniet, fartyg, handelshistoria, judarnas historia, lokalhistoria, rederier, sjöfart

Familjen Bernadotte, revolutionens barn - Populär historia

Familjen Bernadotte, revolutionens barn - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Vår kungafamiljs anfader hette Jean Baptiste Bernadotte. För 200 år sedan kom han till Sverige från Frankrike efter den franska revolutionen, blev kung Karl XIV Johan, och bildade den nya kungaätten Bernadotte. På Populär historias webbplats kan du läsa en artikel om ätten Bernadottes historia, skiven av Tomas Bloms. Du hittar också alla Bernadotternas valspråk.
Taggar: Bernadotte, Sveriges kungahus, kungahus, kungar, regenter

Sverige Finland: Vägskäl 1809

Sverige Finland: Vägskäl 1809  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

2009 var det 200 år sedan Sverige och Finland skildes åt, men som två nordiska grannländer har vi fortfarande mycket gemensamt. På den här innehållsrika sidan från Sveriges Radio kan du lyssna på intervjuer och läsa om Finland. Du kan också testa dina kunskaper om Sverige och Finland i en frågesport.
Taggar: Finland, Finlands historia, Regeringsformen 1809, Sveriges historia, frågesporter

Älmhults själ

Älmhults själ  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Älmhult är en kommun i södra Småland med cirka 15 400 invånare. Här finns Carl von Linnés födelsehus och Sveriges allra första IKEA-varuhus. På Älmhult kommuns webbplats kan du läsa mer om ortens historia, hitta bilder och se en film från 1928 (7 min).
Taggar: 1920-talet, Småland, lokalhistoria

Kulturarv Stockholm

Kulturarv Stockholm  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här hittar du material om Stockholms läns historia. Här finns databaser, länkar och du kan även bidra med eget material. Det finns också artiklar om Stockholms läns industrihistoria, Folkets hus och Folkets park. Tjänsten är ett samarbete mellan KMM-programmet, Stockholms läns museum, Stockholms stadsmuseum och Stockholms läns hembygdsförbund.
Taggar: Stockholms historia, Stockholms län, industrihistoria, kulturarv, kulturhistoria, lokalhistoria

Kulturportal Lund

Kulturportal Lund  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här finns texter, bilder och filmer om Lunds kulturarv. I arkivet finns artiklar om byggnader, platser, konstverk och händelser. Via stadskartan kan du navigera i staden med hjälp av panoramabilder.
Taggar: Lund, Skåne, byggnader, kartor, kulturarv, kulturhistoria, lokalhistoria, skulptur

Trollhättans historia

Trollhättans historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Trollhättan ligger vid Göta Älv i landskapet Västergötland. Staden är känd bland annat för sitt kraftverk, sina vattenfall, sina industrier och för Film i Väst. På kommunens webbplats kan du lära mer om Trollhättans historia och se på foton i bildarkivet.
Taggar: Västergötland, bildarkiv, lokalhistoria

Herrgårdsmiddag på 1700-talet

Herrgårdsmiddag på 1700-talet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

En stumfilm visar hur en herrgårdsmiddag kunde gå till på 1700-talet, och hur den förbereddes av herrskapets tjänstefolk. Filmen spelades in redan 1939 på en herrgård på Skansen, av skådespelare för Nordiska museet. Du får en inblick i hur det gick till i det fina herrgårdsköket, bordsseder och kokkonst. Läs gärna texten undertill när du ser filmen. Du kan skriva ut den, eller öppna den i ett separat webbläsarfönster. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: 1700-talet, adel, kulturhistoria, matlagning, matvanor

Linköping på film

Linköping på film  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 7 år

Här bjuder Östergötlands museum på filmvisning om Linköpings historia och linköpingbornas liv, från 1930-tal till 1980. Filmerna är gjorda av privatpersoner och är indelade i sex kategorier. Ett särskilt avsnitt handlar om Linköpings biografhistoria. Flash Player behövs på datorn för att titta.
Taggar: Östergötland, Linköping, biografer, dokumentärfilm, filmhistoria, kulturarv, kulturhistoria, kulturmiljöer, lokalhistoria

Hansestaden Visby

Hansestaden Visby  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa hela Visbys historia i sammandrag. Under medeltiden var Visby en av de viktigaste städerna i det mäktiga handelsförbundet Hansan. Under "Innehåll" kan du hitta historiska kartor över Visby genom tiderna. Det finns också bilder. 1995 blev Visby världsarv. Vad det betyder kan du läsa mer om i artikeln Vad är ett världsarv. Bakom sidan står Gotlands kommun.
Taggar: Gotland, Visby, bildarkiv, historiska kartor, lokalhistoria, världsarv

Umeås historia

Umeås historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Umeå är en medelstor stad i Västerbottens län. På kommunens webbplats kan du läsa om Umeås historia i flera kapitel från forntiden till idag. Du kan också se en film om Umeås historia från 1621 till idag och läsa om Umeå stadsvapens historia.
Taggar: Västerbotten, lokalhistoria

EUscreen - Europeisk TV-historia

EUscreen - Europeisk TV-historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Danska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Italienska Webbplatsen har innehåll på Spanska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 10 år

Filmer på olika språk som visar TV-inslag som sänts i olika länder i Europa under 1900- och 2000-talet. Sök på en känd händelse eller ett särskilt ämne eller tema. Du kan också hitta bilder och ljudklipp. Du måste skapa ett konto för att kunna söka i samlingarna.
Taggar: 1940-talet, 1950-talet, 1960-talet, 1970-talet, 1980-talet, 1990-talet, 2000-talet, Europas historia, TV, TV-program, filmarkiv, filmhistoria, massmedia, samhällskunskap, television, temaarbete

Vilhelmina museum

Vilhelmina museum  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa om den lappländska orten Vilhelminas förhistoria och historia. Mellan 1867-1915 emigrerade 1000 Vilhelminabor till Amerika. Missa därför inte de amerikabrev som finns i museets samlingar. Läs texten direkt på skärmen, men för att titta på de inskannade orginalbreven behöver du ett insticksprogram på datorn.
Taggar: Lappland, Sveriges historia, emigration, lokalhistoria, textarkiv, utvandring

Digerdöden

Digerdöden  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Digerdöden, eller pest, var en pandemi som kom i olika omgångar i Europa mellan 1300-talet och 1700-talets början. Man räknar med att mellan 225 000 och 500 000 människor föll offer för sjukdomen bara i Sverige. På Historiska Museets webbplats kan du läsa en kort men informativ artikel om digerdöden.
Taggar: 1300-talet, Europas historia, Sveriges historia, digerdöden, smittsamma sjukdomar

Skogsmuseet i Lycksele

Skogsmuseet i Lycksele  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Lycksele är en utpräglad skogskommun i Lappland. Här på Skogsmuseets webbplats kan du söka i deras samlingar med fotografier, filmer och föremål med anknytning till skog. De har också samiska samlingar.
Taggar: Lappland, industrihistoria, lokalhistoria, museer, samer, skogar, skogsbruk, teknikhistoria

Göteborgs historia

Göteborgs historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Fakta om Göteborg och Göteborgs historia kan du läsa här på webbplatsen Ortshistoria.se. Stads- och kommunhistoriska institutet står bakom informationen.
Taggar: Göteborg, lokalhistoria

Historiska kartor - Lantmäteriet

Historiska kartor - Lantmäteriet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Lantmäteriet har skannat in över en miljon historiska kartor från Sverige, från åren 1627-1928. Välj län, kommun och ort via rullgardinsmenyerna till vänster, eller zooma in/ut via kartan på förstasidan. Insticksprogrammet DjVu kan behövas på datorn. Det finns instruktioner för hur du kommer igång med tjänsten.
Taggar: Sveriges geografi, Sveriges historia, historiska kartor, kartor, lokalhistoria

Gustav Vasa - filmer och texter

Gustav Vasa - filmer och texter  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här hittar du länkar till korta filmklipp (trailers) och lite längre texter om Gustav Vasa. Filmerna passar från cirka 9-10 år. Artiklarna passar bäst för lite äldre elever.
Taggar: Gustav Vasa, Sveriges historia, kungar, regenter

Historia - SO-rummet

Historia - SO-rummet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

SO-rummet är en webbplats för skolans samhällsorienterade ämnen. I den här ingången hittar du material i ämnet historia. Länksamlingen hänvisar endast till granskade artiklar och webbsidor på svenska. Allt innehåll har Creative Commons-licens och kan användas för skolarbete och undervisning. Webbsidan drivs av Robert de Vries som är utbildad gymnasielärare inom historia, religion och samhällskunskap med många års erfarenhet som SO-lärare i Göteborg.
Taggar: historia

Sveriges äldsta storskaliga kartor

Sveriges äldsta storskaliga kartor  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du ta del av Riksarkivets unika samling av kartor från 1600-talet. Det finns hela 12 000 kartor över byar och gårdar i olika landskap i Sverige, från perioden 1630-1655. För att se kartorna behövs insticksprogrammet DjVu i din webbläsare, som kan laddas ned gratis på sidan.
Taggar: 1600-talet, Sveriges geografi, Sveriges historia, historiska kartor, kartor, landskap

Arbetets museum

Arbetets museum  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Museum i Norrköping vars utställningar handlar om arbete och vardagsliv, industrisamhällets kulturarv och det mångkulturella samhället. Det finns även en sida för museet som klassrum

Broar till historien

Broar till historien  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Låt dig inspireras av hur andra har jobbat med olika platser, tidsperioder och teman. Ofta är historiska källor mer tillgängliga än vad man kan tro. Många är dessutom relativt lätta att använda för dig på högstadiet eller gymnasiet. På Kulturarv Östergötlands hemsida kan du arbeta med riktiga historiska källor och inte bara böcker.
Taggar: Östergötland, Sveriges historia

Filmarkivet.se

Filmarkivet.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du titta på kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm från 1900-talet, hämtade från Svenska Filminstitutets samt Kungliga bibliotekets stora filmarkiv. Det finns en särskild kategori med filmer för barn och unga. Filminstitutet har också tagit fram en lärarhandledning till Filmarkivet.
Taggar: 1900-talet, Sveriges historia, dokumentärfilm, filmarkiv, filmhistoria, reklamfilm

Foto Lotten von Düben - Nordiska Museet

Foto Lotten von Düben - Nordiska Museet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

De äldsta kända fotografierna av svenska samer är från 1868 och 1871. De togs av Lotten von Düben under två resor i Lappland. På Nordiska museets webbplats kan du se bilderna och läsa om resorna, fotograferingstekniken och dåtidens syn på samerna.
Taggar: fotografi, historia, kultur, samer

Gustav Vasa, revoltören som byggde en nation - Populär historia

Gustav Vasa, revoltören som byggde en nation - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa om den svenske kungen Gustav Vasa, som levde på 1500-talet. Lär dig mer om hans uppväxt, hans väg till makten och hans tid som regent, då bland annat reformationen av kyrkan inleddes. Artikeln är skriven av Olle Larsson.
Taggar: Gustav Vasa, Sveriges historia, kungar, regenter

Digitala stadsmuseet

Digitala stadsmuseet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Stadsmuseet i Stockholm har en webbplats med fotografier, föremål, konstverk, texter och dokumentation från deras samlingar. Här kan du se foton från Stockholm förr och nu och titta på föremål och konst från staden.
Taggar: Stockholms historia, bildarkiv, bilder, föremål, fotografier, konsthistoria, lokalhistoria, museer

Så byggdes Stockholm

Så byggdes Stockholm  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

En serie med sju korta filmer som skildrar hur Stockholm har byggts upp och förändrats från medeltid till nutid. Filmerna finns både på svenska och engelska och har tagits fram av Murmestare Embetet i Stockholm.
Taggar: Stockholm, Stockholms historia, arkitektur, lokalhistoria

Historiska årtal

Historiska årtal  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Korta filmer som berättar om viktiga årtal i Sveriges och Finlands hiatoria från 1100-talet och framåt. Filmerna handlar bland annat om när Helsingfors grundades, Westfaliska freden, som var slutet på trettioåriga kriget, och när Finland förklarade sig självständigt.
Taggar: Finland, Sverige, Sveriges historia

Spår från 10 000 år

Spår från 10 000 år  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Läs om arkeologi, förhistoria och kulturlandskap från forntid till 1600-tal i Västerbottens län. Du hittar bland annat information om de spår som människor och verksamheter har lämnat efter sig och de lämningar som är vanliga i länet.
Taggar: Västerbotten, arkeologi, kulturmiljöer, lokalhistoria

Kunskapsträdet - Visa skogen

Kunskapsträdet - Visa skogen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa faktatexter om allt som har med skogen att göra, bland annat skogens historia och ekologi, skogsbruk och växter och djur. Bakom sidan står Skogsmuseet i Lycksele.
Taggar: industrihistoria, skogar, skogsbruk, teknikhistoria

Sveriges kungahus

Sveriges kungahus  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Detta är det svenska kungahusets officiella webbplats. Informationen presenteras under följande tre rubriker: Möt kungafamiljen, Lär om monarkin och de Kungliga hovstaterna, samt Besök de kungliga slotten. Här kan du också läsa om de kungligas senaste aktiviteter.
Taggar: Bernadotte, Kungliga hovstaterna, Sveriges kungahus, kungahus, kungamakten, slott

Den heliga Birgitta

Den heliga Birgitta  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Sidorna om heliga Birgitta är uppdelade i flera delar: Den heliga Birgitta (hennes liv), Vadstena under medeltiden, Kloster och klosterliv, Kända byggnader i Vadstena.
Taggar: helgon, heliga Birgitta

Berömda svenska slag, 1600-tal

Berömda svenska slag, 1600-tal  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här finns beskrivningar av de stora slagen i Sverige under 1600-talet: slaget vid Lützen 1632, tåget över Bält, 1656 och slaget vid Lund 1676. Webbsidan är gjord av en privatperson.
Taggar: Karl XII, Sveriges historia, krigshistoria, militärhistoria

Berömda svenska slag, 1700-tal

Berömda svenska slag, 1700-tal  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här redogörs för de mest kända slagen i Sverige under 1700-talet: slaget vid Narva 1700, det stora nordiska kriget, slaget vid Poltava 1709 samt slaget vid Svensksund 1790. Texten illustreras med kartor. Webbsidan är gjord av en privatperson.
Taggar: Gustav III, Karl XII, Sveriges historia, karolinerna, krigshistoria, stora nordiska kriget 1700-1721

Historiska personer i Sverige och Norden

Historiska personer i Sverige och Norden  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

I Personregistret kan du söka information om regenter, ätter och historiska personer i Sverige och Norden, ända från vikingatiden fram till idag. Under fliken Aktuell historisk person finns en längre artikel om någon historisk person. Du hittar också Sveriges regentlängd på webbplatsen, ett porträttgalleri med bilder, samt länkar om släkforskning. Materialet är sammanställt av två släktforskare.
Taggar: Sveriges historia, drottningar, genealogi, kungar, regenter, släktforskning, uppslagsböcker, uppslagsverk

Militära indelningsverket och den indelte soldaten

Militära indelningsverket och den indelte soldaten  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Indelningsverket var ett system för att upprätthålla Sverige som en krigsmakt med soldater. Det avskaffades 1901 och ersattes då med allmän värnplikt. Här får du veta mer om hur soldaterna som ingick i systemet levde och hade det. En privatperson har gjort webbsidan.
Taggar: Sveriges historia, krigshistoria, soldater, värnplikt, vapen

Världsarvet Laponia

Världsarvet Laponia  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här kan du läsa om Laponia - Lapplands världsarv. Du hittar kartor och historia om Laponia, information om fauna och flora samt ekoturism. På webbplatsen finns även en del information om samerna.
Taggar: Laponia, Lappland, kulturarv, naturarv, samer, världsarv

Järnriket -Tvåtusen år av järnhantering i Gästrikland

Järnriket -Tvåtusen år av järnhantering i Gästrikland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

I Gästrikland finns järnbruk, stålverk, smedjor, gruvor, bergsmansgårdar och förhistoriska fyndplatser från 2000 års oavbruten järnhantering. Med avstamp i järnålderns historia kan du läsa om människorna som gjorde järnbruket möjligt. Länsmuseet Gävleborg står bakom webbplatsen Järnriket.
Taggar: Bergslagen, Gästrikland, Gävle, industrihistoria, järn, järnåldern, järnbrukshistoria, järnframställning, lokalhistoria

Blekinge

Blekinge  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Är du intresserad av Blekinges kultur och historia? På webbplatsen finns det mycket om Blekinges historia, men även en del om Småland, Skåne, Sverige och Danmark. Du kan också läsa om författare med anknytning till Blekinge. Bakom webbplatsen står journalisten Ingemar Lönnbom.
Taggar: Blekinge, lokalhistoria

Svenska Ostindiska Companiet

Svenska Ostindiska Companiet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Om Svenska Ostindiska Companiet och Ostindiefararen Götheborg, som sjönk 1745. I Göteborg byggdes en kopia av Ostindiefararen Götheborg samma hantverk som på 1700-talet. Fartyget sjösattes 2003.
Taggar: Göteborg, Ostindiska kompaniet, fartyg, handelshistoria, rederier, sjöfart, skeppsbyggeri

Vad mina ögon sett - om andra världskriget

Vad mina ögon sett - om andra världskriget  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här presenteras andra världskriget i ord och bild som det utspelade sig i Sverige och Norge. Utgångspunkten är några privatpersoners berättelser och minnen. Webbsidorna bygger på en utställning som visades på Nordiska museet 1995 och innehåller också en kort lärarhandledning.
Taggar: Förintelsen, Holocaust, andra världskriget 1939-1945, antisemitism, judeförföljelser, koncentrationsläger

Riksdagens historia

Riksdagens historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här finner du en sammanfattning av riksdagens historia, från Arboga möte år 1435 fram till idag. De olika avsnitten behandlar i korthet: hattar och mössor, 1809 års författning, tvåkammarsystem, rösträtten, enkammarsystem, lotteririksdagen och fyraårig valperiod.
Taggar: Sveriges historia, riksdagen

Riksdagsbiblioteket - Protokoll från ståndsriksdagen

Riksdagsbiblioteket - Protokoll från ståndsriksdagen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Riksdagen ger ut handskrivna riksdagsprotokoll från 1600- och 1700-talen i modernt tryck. De täcker alla livets områden, alltifrån ungdomens fritidsnöjen och förföljelsen av fritänkare till brännvinsbränning och dödsstraff för barnamord. Här kan du läsa lite om utgivningen och också om arbetet i ståndsriksdagen.
Taggar: Sveriges historia, riksdagen

Svea hovrätt - byggnader och historia

Svea hovrätt - byggnader och historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Svea hovrätt är inrymd i tre praktfulla byggnader på Riddarholmen i Stockholm: Wrangelska palatset, Schering Rosenhanes palats och Hessensteinska palatset. Dessa byggnaders historia finns berättad här. Texterna är delvis hämtade ur boken 'Gamla Stan med Slottet och Riddarholmen', av Béatrice och Gösta Glase.
Taggar: Stockholm, Stockholms historia, byggnader, domstolar, lokalhistoria

Regalskeppet Kronan

Regalskeppet Kronan  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Här berättas om regalskeppet Kronans historia, hur skeppet byggdes, stormaktstidens Sverige, om vraket och det marinarkeologiska arbetet. Kalmar länsmuseum svarar för innehållet.
Taggar: marinarkeologi, skeppsvrak, undervattensarkeologi, vrak

En kort Vallonhistorik

En kort Vallonhistorik  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Vallonerna har sedan mycket lång tid tillbaka sitt hemland i södra och sydöstra Belgien och i angränsande delar av Frankrike. Webbsidan handlar om vallonernas invandring till Sverige och hur de utvecklade järnhantering och smide i Bergslagen. Här finns också fakta och länkar till olika vallonbruk. Gjord av Sällskapet Vallonättlingar.
Taggar: bergsbruk, industrihistoria, järn, järnbrukshistoria, valloner, vallonsmide

De kungliga slotten

De kungliga slotten  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Text och bilder om kungliga slott i Sverige: Stockholms slott, Drottningholms slott, Kina Slott, Ulriksdals, Haga, Rosendals, Gripsholms, Strömsholms, Tullgarns och Rosersbergs slott. Ståthållarämbetet förvaltar slotten och även Kungliga Djurgården och Hovstallet.
Taggar: Kungliga hovstaterna, Sveriges kungahus, arkitektur, byggnader, slott

Drottning Margareta

Drottning Margareta  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Margareta var unionsdrottning i Sverige 1353-1412. Här beskrivs hon både som person och regent. Även Kalmarunionen och samtida makthavare, som Erik av Pommern, beskrivs. Webbsidan är gjord av lärare och bibliotekarier från Stockholms universitet.
Taggar: Kalmarunionen, Sverige, drottningar, medeltiden

Sturarna och bakgrunden till Stockholms blodbad - SO-rummet

Sturarna och bakgrunden till Stockholms blodbad - SO-rummet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Den här artikelserien handlar om Stureätten. Du får läsa om Sten Sture den äldre och slaget om Brunkeberg, därefter om Kristian II och Sten Sture den yngre. Stockholms blodbad beskrivs också. Texterna är skrivna av Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm och finns på SO-rummet.
Taggar: Sveriges historia

Engelbrekt Engelbrektsson (1390-talet-1436)

Engelbrekt Engelbrektsson (1390-talet-1436)  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

Sveriges regent och bondeledare Engelbrekt Engelbrektsson har haft betydelse för den svenska nationalismens framväxt. Här beskrivs personen Engelbrekt, Engelbrektsupproret och Erik av Pommerns inflytande under denna tid. Webbsidan är gjord av lärare och bibliotekarier vid Stockholms universitet.
Taggar: Sveriges historia, medeltiden

Göta Kanals historia

Göta Kanals historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Göta Kanal var en viktig transportväg förr i världen. I denna korta artikel får du lära dig mer om kanalens historia och hur den byggdes. Informationen finns på AB Göta kanalbolags webbplats.
Taggar: Östergötland, Göta kanal, Vänern, Västergötland, kanaler, lokalhistoria, sevärdheter

Sök historiska böcker - Svensk historisk bibliografi

Sök historiska böcker - Svensk historisk bibliografi  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Vill du veta om det finns något skrivet om Gustav Vasa eller någon annan svensk historisk person? Då kan du söka i Kungl. bibliotekets förteckning över böcker, tidskrifter och recensioner inom ämnet svensk historia. Du kan även se vilket bibliotek i Sverige som har boken till utlån.
Taggar: Sverige, Sveriges historia

Skånska vattentornssällskapet

Skånska vattentornssällskapet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 15 år

Här finns texter om Skånes vattens- och avloppstekniska historia. Det finns även mängder av bilder och texter om vattentorn, akvedukter och andra vattenanläggningar i Sverige och utomlands. Skånska vattentornssällskapet är en förening för personer med specialintresse för vattentorn och annan VA-teknisk byggnation.
Taggar: Skåne, Sveriges historia, arkitektur, avloppsanläggningar, avloppsledningar, avloppsrening, avloppsteknik, avloppsvatten, byggnader, föreningar, organisationer, teknikhistoria

Peter Englunds textarkiv

Peter Englunds textarkiv  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Peter Englund är en känd svensk författare och historiker. Han är även ständig sekreterare i Svenska Akademien. På sin webbplats berättar han om sig själv och sina böcker och i textarkivet finns mängder av krönikor och essäer att läsa, skrivna av Peter Englund, både inom historia och andra ämnen.
Taggar: Svenska Akademien, författare, historia, recensioner, skönlitteratur, textarkiv

Nättidningen Svensk Historia

Nättidningen Svensk Historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En nyhetstidning om svensk historia med intressanta nyheter och artiklar om historia. I den stora länksamlingen hittar du arkiv, bibliotek, museer, föreningar, tidskrifter och databaser som är användbara när du skall göra ett arbete i historia.
Taggar: Sverige, Sveriges historia, tidskrifter

Svenska regentlängden

Svenska regentlängden  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Livrustkammaren presenterar våra svenska regenter i bild och text från Gustav Vasa till kung Carl XVI Gustaf.
Taggar: drottningar, föremål, frågesporter, frihetstiden 1718-1772, kungar, museer, regenter, stormaktstiden 1611-1718

Historiska världar

Historiska världar  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du lära dig om vilka klädedräkter man hade på vikingatiden och hur man sydde dem. Det finns också mönster att ladda ned och ett forum där du kan diskutera vikingatida kläder, vapen, stridskonst, bostäder, mat med mera. Här finns också två ordböcker: Vikingatidens ABC och Medeltidens ABC. Historiska museet står bakom sidan.
Taggar: bostäder, kläder, kläders historia, mat, medeltiden, sömnad, vapen, vikingar, vikingatiden

Sverige under 1700-talet

Sverige under 1700-talet  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Perioden efter Karl XII:s död kallas frihetstiden och den varar fram till Gustav III:s statskupp 1772. Den här webbsidan berättar om den politiska och parlamentariska situationen i Sverige under 1700-talet. Klicka på knapparna till vänster så får du fram mer text. En komvuxlärare från Gotland har producerat texterna.
Taggar: 1700-talet, Gustav III, Sveriges historia, frihetstiden 1718-1772

Visby förr i tiden

Visby förr i tiden  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Ett tusental Visby-bilder från förr. Den här webbplatsen hjälper dig att, via Google maps, att vandra i det historiska Visby. När du klickar på en adress eller plats så får du fram länkar till flera gamla bilder från området. Till varje bild hör en beskrivande text. Bilddatabasen är gjord av Länsmuseet på Gotland och bygger på en bok av Waldemar Falck.
Taggar: Gotland, Visby, bildarkiv, bilder, lokalhistoria

Armfelts karoliner

Armfelts karoliner  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Karoliner kallades krigarna i Karl XII:s armé. Här kan du läsa berättelsen om karolinernas fälttåg 1718-1719. Det finns också filmer om fälttåget samt en interaktiv karta där du kan klicka dig runt och lära dig mer. Nätverket Armfeldts karoliner står bakom informationen.
Taggar: Karl XII, Sveriges historia, karolinerna, krigshistoria

Orust historia

Orust historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Orust ligger på Västkusten och är Sveriges tredje största ö. På kommunens hemsida kan du läsa öns historia från stenåldern fram till idag. Dessutom finns historik över jordbruk, fiske, båtbyggeri, bebyggelse, samfärdsel och befolkningsutveckling på ön.
Taggar: Bohuslän, lokalhistoria

Gröna Lund

Gröna Lund  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Sveriges äldsta nöjespark är Gröna Lund. På deras hemsida kan du läsa mer och ladda ner en parkkarta med information om attraktioner, restauranger med mera.
Taggar: Gröna Lund, Stockholm, Stockholms historia, kulturhistoria, nöjesfält, sevärdheter, tivoli

Sveriges Hembygdsförbund

Sveriges Hembygdsförbund  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Vill du veta mer om din hembygd och dess historia? Hitta din hembygdsförening genom att välja region i rutan på startsidan.
Taggar: Sverige, förbund, föreningar, landskap, lokalhistoria

Upptäck Öland

Upptäck Öland  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Planerar du att resa till Öland? Eller behöver du information om Öland av någon annan anledning? Ta då gärna en titt på denna webbplats. Här hittar du information om Ölands historia, om kyrkor och borgar, runstenar och natur.
Taggar: Öland, runinskrifter, runor, runstenar

Terra Scaniae - Skånes historia på internet

Terra Scaniae - Skånes historia på internet  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Danska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Terra Scaniae var en webbplats om Sveriges historia och arkeologi med utgångspunkt i Skåne och Öresundsregionen. Du kan fortfarande nå sajten via Internet Archive. Lär dig om skånsk historia ända från stenåldern till 2000-talet. Du finner en faktasamling med olika teman, berättelser om historiska personer, historiska kartor, filmer, bilder, artiklar och pedagogiska lektionstips.
Taggar: Öresundsregionen, 1500-talet, 1600-talet, 1700-talet, 1800-talet, 1900-talet, 2000-talet, Skåne, Sveriges historia, bronsåldern, historiska kartor, järnåldern, lokalhistoria, medeltiden, stenåldern, temaarbete, vikingatiden

Tacitus.nu

Tacitus.nu  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa om viktiga händelser i Sveriges och Europas historia från forntiden fram till 1994. Det finns också korta fakta om svenska kungar och om Sveriges krig och gränsförändringar genom tiderna. Webbplatsen är skapad av en student som läser historia på universitetet.
Taggar: 1800-talet, 1900-talet, Europas historia, Kalmarunionen, Sveriges historia, drottningar, forntiden, frihetstiden 1718-1772, krigshistoria, kungar, medeltiden, regenter, romartiden, romerska riket, stormaktstiden 1611-1718, vikingatiden

Örlogsstaden Karlskrona - världsarv

Örlogsstaden Karlskrona - världsarv  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 10 år

Karlskrona finns med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1998, på grund av att staden har en örlogsbas från 1600-talet och att varvs- och hamnmiljön är så välbevarad. Här kan du läsa mer om världsarvet och historien bakom. Se även foldern Örlogsstaden Karlskrona.
Taggar: Blekinge, Sveriges historia, kulturarv, kulturmiljöer, kulturmiljövård, militärhistoria, världsarv

Ellis Island

Ellis Island  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Har du släkt i USA? Den här databasen kan kanske hjälpa dig att ta reda på det. Mellan 1892 och 1924 kom mer än 22 miljoner immigranter till Ellis Island och New Yorks hamn. Tack vare att fartygen förde detaljerade passagerarlistor har dessa nu kunnat överföras till elektronisk form. Här kan vi därför hitta eventuella släktingar. Du hittar även statistik över antal personer som kom till Amerika under olika tidsperioder och en hel del familjeöden. Du behöver registrera dig på sidan för att kunna se söksvaren.
Taggar: Ellis Island, Förenta staterna, USA, emigration, genealogi, släktforskning, svenskamerikaner, utvandring

Industrihistoria i Stockholms län

Industrihistoria i Stockholms län  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

På den här webbplatsen kan du lära dig mer om gamla historiska fabriker, gruvor, väverier och liknande i Stockholms län. Du kan även läsa om Folkets hus och Folkets park.
Taggar: Stockholms historia, Stockholms län, ekonomisk historia, industrialismen, industrihistoria, lokalhistoria

Gamla Uppsalas historia

Gamla Uppsalas historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Gamla Uppsala var centrum och kultplats i svearnas rike under järnåldern. Det är också här du hittar Uppsalas berömda högar. På Riksantikvarieämbetets webbplats kan du läsa om Gamla Uppsalas historia och se bilder från platsen. Läs också mer om Uppsalas historia och den stora arkeologiska utgrävningen som började 2012.
Taggar: Sveriges historia, arkeologi, järnåldern, lokalhistoria

Ådalen i förändring

Ådalen i förändring  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Ådalen är mest känd för kravallerna 1931 då flera personer dödades. Webbplatsen berättar om hela bygdens folkliv och historia - industrialismen, strejkerna, folkrörelserna - från 1800-talet fram till idag. Gamla dokument och fotografier har blivit digitaliserade och kan nås från den här webbplatsen.
Taggar: Ångermanland, ekonomisk historia, industrialismen

Margits och Hildurs berättelser från förr

Margits och Hildurs berättelser från förr  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Här berättar Margit och Hildur om sin uppväxt under 1900-talets första decennier. En del gamla foton finns också. Hur var det att växa upp i Sverige förr i tiden? Hur såg dagarna ut? Hur var det att gå i skolan? Vad gjorde man på sommaren? Hur firade man jul? Hur var det att leva i Sverige under andra världskriget?
Taggar: 1920-talet, 1930-talet, Sveriges historia, andra världskriget 1939-1945, barnhistoria, kulturarv

Svenska avskrifter

Svenska avskrifter  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

En samlingsplats för att hitta kyrkböcker för egen släktforskning. Med hjälp av menyerna till vänster kan du söka i materialet, välja län, landskap och så vidare. En privatperson står bakom informationen.
Taggar: arkiv, genealogi, lokalhistoria, släktforskning

Möt medeltiden

Möt medeltiden  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Här kan du läsa korta texter om medeltidens liv runt Östersjön på 1300- och 1400-talen. På startsidan kan du välja att lära dig mer om medeltidens samhälle, livet i staden eller livet på landet. Till en del av artiklar, till exempel en om digerdöden, finns fördjupningstexter. Kalmar läns museum och Högskolan i Kalmar står bakom materialet.
Taggar: 1300-talet, 1400-talet, Sveriges historia, digerdöden, medeltiden

Stockholmskällan

Stockholmskällan  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

På Stockholmskällan finns en mycket stor mängd foton, kartor, konst- och arkivmaterial om Stockholms historia. Elever har rätt att fritt använda materialet i databasen i skolarbeten. Det finns även verktyg som kartsök och zoomfunktion. Du kan även prova en frågesport eller lägga Stockholmspusslet. För lärare finns Lektionsbanken med färdigt undervisningsmaterial för grundskolans senare år och gymnasiet, i ämnena historia, svenska, bild och samhällskunskap, fritt att använda och redigera. Bakom sajten står Stockholms utbildningsförvaltning, Stockholms Stadsarkiv med flera.
Taggar: Stockholm, Stockholms historia, arkitektur, arkiv, bilder, frågesporter, kartor, lokalhistoria

Sundsvallsminnen

Sundsvallsminnen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Vill du turista i Sundsvalls förflutna? På den här historiska webbplatsen från Sundsvalls kommun kan du få information om människor, händelser och företeelser i gamla tiders Sundsvall.
Taggar: Medelpad, Sundsvall, lokalhistoria

Stockholms läns museums samlingar

Stockholms läns museums samlingar  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Arkivet har tusentals fotografier av olika kulturmiljöer i Stockholms län från 1900-talets början och framåt. Här finns landskapsbilder, arkeologiska fynd, vapen, konst i kyrkor, båtar och mycket annat. Om man klickar på bilderna blir de större och man får ofta en liten förklarande text. Där står också om och hur du får använda bilden.
Taggar: Södermanland, Stockholm, Stockholms historia, Sveriges historia, Uppland, bildarkiv, bilder, fotografier, kulturmiljöer, kulturmiljövård

De olika grenarna - Föreningen Gutnisk Idrott

De olika grenarna - Föreningen Gutnisk Idrott  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här hittar du spelbeskrivningar till ett antal kända och mindre kända gotländska sporter och lekar. Varpa, pärk, stångstötning, herre på täppan med flera.
Taggar: Gotland, idrott, lekar, sport

Härnösands historia

Härnösands historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

Här berättas på ett trevligt sätt om kuststaden i Ångermanland. Den grundades på en ö redan på 1500-talet och under de första 70 åren kunde man bara åka båt till staden. Utöver historia finns bilder på gamla rivna hus och fakta om brandvakten, folkmängd, mynter och mått och en del annat. Materialet finns på Härnösands kommuns hemsida.
Taggar: Ångermanland, lokalhistoria

Medeltidens bildvärld

Medeltidens bildvärld  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Historiska museets databas med medeltida bilder innehåller tusentals fotografier av målningar, skulpturer och föremål i kyrkor och museer. Under rubriken Om medeltiden finns olika bildspel. Man får också tips om hur man kan arbeta i skolan, till exempel med filmer och utställningar
Taggar: Sveriges historia, bildarkiv, bilder, kyrklig konst-medeltiden, medeltiden

Hällristningar i Blekinge

Hällristningar i Blekinge  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

I Blekinge har man hittat cirka 300 lokaler med hällristningar. Läs mer om hällristningar och om ett urval av de som finns i Blekinge på den här webbsidan. Blekinge Museum står bakom informationen.
Taggar: Blekinge, bronsåldern, forntiden, hällristningar

Västerbottens museum

Västerbottens museum  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Västerbottens museum och friluftsmuseet Gammlia ligger i Umeå. Museet har film- och fotosamlingar och ett särskilt rum för fotografen Sune Jonsson. På Gammlia visas hus och gårdar från 1800-talet. Du kan titta på föremål och foton från deras samlingar på webbsidan. Här finns också lärarhandledningar.
Taggar: Norrland, Västerbotten, byggnader, fotografi, kulturhistoria, kulturmiljöer, kulturmiljövård, museer

Lars Hammaréns historiehemsida

Lars Hammaréns historiehemsida  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Uppsatser, kartor och kartövningar inom ämnet historia. Läs bland annat om forntiden, antiken, första och andra världskriget, kalla kriget, situationen på Balkan och i Baltikum. Några avsnitt handlar även om Sveriges historia. Sidan är skapad av gymnasielärare Lars Hammarén, medlem i Sveriges Läromedelsförfattares Förbund.
Taggar: Sveriges historia, historia

Öresundstid

Öresundstid  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Danska från 13 år

Om Öresundsregionens historia och kulturarv från tidig medeltid fram till idag. Läs om medeltiden, renässansen, 1600-talet, 1700-talet, 1800-talet och 1900-talet. Regionen har fått sitt namn efter Öresund, det sund som finns mellan Skåne och danska Själland. Öresund förbinder Kattegatt i norr med Östersjön i söder. Under rubriken Undervisning finns lärarmaterial.
Taggar: Öresundsregionen, Danmarks historia, Sveriges historia

Nämforsens hällristningar

Nämforsens hällristningar  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Tyska för 10-15 år

Vid Nämforsen i Ångermanland ligger ett av Nordens största områden med hällristningar. De upptäcktes i samband med att man byggde ut vattenkraften vid Ångermanälven. Här finns bilder på hällristningarna, lite utgrävningshistorik och kortfattad information om jägarfolket, det folk som levde i området under stenåldern.
Taggar: forntiden, hällristningar, stenåldern

Trelleborgs historia

Trelleborgs historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Trelleborg är Sveriges sydligaste stad. Här på stadens webbplats kan du läsa om de viktigaste händelserna i Trelleborgs 750-åriga historia.
Taggar: Skåne, Sveriges historia, lokalhistoria

1905: Norge, Sverige & unionen

1905: Norge, Sverige & unionen  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Norska för 13-15 år

2005 var det 100 år sedan unionen mellan Sverige och Norge upplöstes. Här kan du lära dig om unionstiden via en tidslinje, temaartiklar, några tidningar och dokument från 1905. De flesta texterna liksom skolsidorna och lärarhandledningen är skrivna på norska och anpassade efter norsk skola.
Taggar: Norges historia, Sveriges historia

Hagahistorik

Hagahistorik  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Kort historia om och bilder från stadsdelen Haga i Göteborg. Privatpersonen som har gjort webbsidorna har också ritat några kartor för att visa hur Haga sett ut under olika tider.
Taggar: Göteborg, lokalhistoria

Världsarvet Gammelstad

Världsarvet Gammelstad  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Tyska för 10-15 år

Gammelstad som är Sveriges äldsta kyrkstad ligger utanför Luleå i Norrbotten. Den är uppförd på UNESCO:s världsarvslista över platser som vi har ett särskilt ansvar för att bevara till framtida generationer.
Taggar: Norrbotten, Sverige, kulturarv, kulturmiljövård, världsarv

Världsarvet Falun

Världsarvet Falun  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 10 år

Stora Kopparberget och Faluns industrilandskap infördes som världsarv på UNESCO:s lista 2001. Läs mer om Falu gruva, staden Falun och bergsmansgårdarna på Falu turistbyrås webbplats. Du får också veta vilken anknytning falukorven, den traditionella rödfärgen och Systembolaget har till Falu gruva.
Taggar: 1600-talet, Dalarna, Sveriges historia, industrihistoria, kulturarv, kulturmiljöer, kulturmiljövård, sevärdheter, världsarv

Vestro Gothia

Vestro Gothia  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Här kan du genom lekar och spel lära dig mer om Västra Götalands natur och historia. Leta bilder, saker eller böcker. Ställ en fråga eller tyck till! Regionbibliotek Västra Götaland, Regionarkivet, Landsarkivet, Västarvet och Innovatum Science Center står bakom webbplatsen. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: Bohuslän, Dalsland, Västergötland, Västra Götalands län, lokalhistoria, spel

Bronsåldern

Bronsåldern  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Bronsåldern delas in i den äldre bronsåldern som inföll mellan 1700 och 1100 f Kr och den yngre bronsåldern som inföll mellan 1100–500 f Kr. På Historiska museets webbplats kan du ta reda på mer om bronsåldern.
Taggar: Sveriges historia, arkeologi, bronsåldern, forntiden, järnåldern, stenåldern

Historiska museet

Historiska museet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Historiska museets webbplats har mycket information inom historia och arkeologi som passar skolan. Här finns länkar till utställningar, museisamlingar, en bilddatabas och en namndatabas.
Taggar: Sveriges historia, arkeologi, historia, museer

Lunds historia

Lunds historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Staden Lund är över 1000 år gammal och grundades redan på 900-talet då Sven Tveskägg var kung! På kommunens egna webbsidor finns en kortfattad historik över Lund. Den börjar med grundandet år 990 och sträcker sig in på 1900-talet.
Taggar: Lund, Skåne, lokalhistoria

Vallonbruken i Roslagen

Vallonbruken i Roslagen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Vallonsmidet pågick från tidigt 1600-tal till en bit in på 1900-talet. Här finns en karta över alla vallonbruk i Roslagen, till exempel Dannemora gruvor och Österbybruk. Du hittar även information om bruken och för en del av dem, en kort historik och litteraturlista.
Taggar: Roslagen, Uppland, bergsbruk, industrihistoria, järn, järnbrukshistoria, lokalhistoria, valloner, vallonsmide

Svenskbyborna

Svenskbyborna  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 13-15 år

Har du hört historien om svenskbyborna? Det var svenskar som tvångsflyttades från Dagö i Estland till Ukraina och där grundade de en by 1781 - Gammalsvenskby. 1929 kom 900 svenskbybor tillbaka till Sverige. På Föreningen Svenskbybornas hemsida kan du läsa deras historia, lyssna till Svenskbykören, se bilder och titta på reportage från Gammalsvenskby.
Taggar: Sveriges historia, emigration, utvandring

Häfla hammarsmedja

Häfla hammarsmedja  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Häfla hammarsmedja ligger i norra Östergötland och grundades redan på 1600-talet. Idag är platsen ett industrihistoriskt minnesmärke över svensk järnhantering. Webbplatsen är gjord av Stiftelsen Häfla Hammarsmedja.
Taggar: Östergötland, industrihistoria, järnbrukshistoria, järnframställning, lokalhistoria

Samer - Sápmi

Samer - Sápmi  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Ett ny webbplats om samer som är tänkt att täcka behovet av information om samer som finns i Sverige. Du kan läsa om deras djur, natur, historia, språk, kultur, religion och politik. Du hittar även många bra länkar och en bildbank. Läs bland annat om fjällen, skogen, samejojken, renar, älgar, rovdjur och Laestadianismen.
Taggar: samer, samisk religion

Slaget vid Landskrona 1677 (Pdf-fil)

Slaget vid Landskrona 1677 (Pdf-fil)  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Den plats i Skåne där slaget i Landskrona ägde rum 1677 grävdes ut av arkeologer 2003. I den här artikeln från tidskriften META kan du läsa mer om slaget, men också om utgrävningen och dess fynd.
Taggar: Skåne, arkeologi, krigshistoria, lokalhistoria, militärhistoria

Ortshistoria.se

Ortshistoria.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Ortshistoria.se är ett historiskt uppslagsverk över alla svenska städer. Välj en stad i listan så får du fram historiska uppgifter om befolkning, näringsliv, kommunala val med mera och du får se var staden är placerad på kartan.
Taggar: Sveriges historia, encyklopedier, lokalhistoria, städer, uppslagsböcker, uppslagsverk

Eskilstunas historia

Eskilstunas historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Finska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Tyska för 10-15 år

Är du nyfiken på Eskilstunas lokalhistoria? Då skall du besöka den här webbplatsen med historiska dokument och bilder från staden. Berättelsen börjar under forntiden och slutar i efterkrigstiden.
Taggar: Eskilstuna, Södermanland, kulturarv, lokalhistoria

Kulturarv Västernorrland

Kulturarv Västernorrland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Kulturarv Västernorrland är en portal för Västernorrlands digitala kulturarvsmaterial. Här hittar du landskapsfakta, artiklar och uppsatser. Under rubriken Ämnen hittar du länkar till litteratur, musik och information om Västernorrlands kommuner. Besök också länsmuseet eller lär dig mer om om Medelpads och Ångermanlands landskapsblommor.
Taggar: Ångermanland, Medelpad, Västernorrland, kulturarv, kulturhistoria, lokalhistoria

Östgötafilm - dokumentärfilmer från Östergötland

Östgötafilm - dokumentärfilmer från Östergötland  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

På den här webbplatsen kan du se delar av längre dokumentärfilmer från Östergötland. De flesta filmerna är från 1940- och 1950-talet och visar allt från kungabesök i Söderköping till takläggning i Linköping och badliv i Motala. Nätverket Kulturarv Östergötland har ställt samman materialet.
Taggar: Östergötland, Linköping, kulturarv, kulturmiljöer, kulturmiljövård, lokalhistoria

Svenska Ostindiska kompaniet

Svenska Ostindiska kompaniet  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Lär dig mer om Ostindiska Kompaniet genom att ta del av Nordiska museets digitala arkiv. Här finns reseskildringar, ordlista, fakta om de varor som fraktades, en tidslinje och mycket annat.
Taggar: 1700-talet, Göteborg, Ostindiska kompaniet, fartyg, handelshistoria, lokalhistoria, sjöfart

Ostindiska kompaniet - Vårt Göteborg

Ostindiska kompaniet - Vårt Göteborg  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

Tidningen Vårt Göteborg berättar om Ostindiska kompaniet och den ostindiska handeln med porslin. Tidningen har skrivit många artiklar som handlar om handeln med Ostindien.
Taggar: Göteborg, Ostindiska kompaniet, fartyg, handelshistoria, sjöfart

Hansestaden Visby

Hansestaden Visby  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Visby har funnits på UNESCO:s världsarvslista sedan 1995. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns en kortfattad historik över Hansestaden och världsarvet Visby. I vänsterspalten hittar du de övriga svenska världsarven.
Taggar: Gotland, Visby, lokalhistoria, världsarv

Arbogas historia

Arbogas historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Vet du att Sveriges första riksdag hölls i Arboga? I Arbogatrakten har det bott folk ända sedan stenåldern. Lär dig mer om stadens historia här på Arboga kommuns webbplats. I vänstermenyn får du tips på kända historiska personer som Gustav Vasa, Engelbrekt och stortjuven Lasse-Maja, som besökt eller verkat i staden.
Taggar: Västmanland, lokalhistoria

Rosenbad och regeringskansliets historia

Rosenbad och regeringskansliets historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa om Rosenbad och Regeringskansliets historia och om Sveriges utveckling till parlamentarisk demokrati. Historien börjar redan på medeltiden med Magnus Erikssons landslag. Sedan görs nedslag i bland annat stormaktstiden och frihetstiden. Historien slutar idag, då 4600 personer arbetar i regeringskansliet. Läs även om Rosenbad och Regeringskansliets byggnader, lokaler och deras historia.
Taggar: Regeringsformen 1809, Regeringskansliet, Sveriges historia, demokrati, regering

Kulturarv Östergötland

Kulturarv Östergötland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Kulturarv Östergötland är samlingsportal för information om Östergötlands historia och kulturarv. Du hittar filmer, foton, kartor, databaser, texter med mera. Du kan även läsa om flera spännande östgötska levnadsöden. Östergötlands länsmuseum driver portalen i samarbete med andra aktörer.
Taggar: Östergötland, 1700-talet, kulturarv, kulturhistoria, lokalhistoria

Söderköpings historia

Söderköpings historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

I Söderköping har viktiga händelser i Sveriges historia utspelat sig. Under 1300-talet var det till exempel en av de viktigaste hamnstäderna vid Östersjön. Här på kommunens hemsida finns information om Söderköpings historia. Du kan läsa en kort sammanfattning, välja ett speciellt århundrade, eller läsa om något speciellt i Söderköpings historia.
Taggar: Östergötland, Sveriges historia, lokalhistoria

Den andra stranden

Den andra stranden  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Finska från 13 år

Här presenteras Aiboland, svenskbygderna i Estland. Sedan långt tillbaka, före vikingatid och stormaktstid, har svenskar bott i Estland. Här kan du utforska Aiboland genom texter, bilder, ljud, filmklipp och interaktiva kartor. Möt estlandssvenskar, se och lyssna på deras berättelser, vissa på dialekt, och lyssna på estlandssvensk folkmusik. Tilläggsprogrammet Quick Time behövs på din dator.
Taggar: Estland

Kvinnors kamp för rösträtt

Kvinnors kamp för rösträtt  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

År 1919 beslöt Sveriges riksdag, som sista land i Norden, att kvinnor skulle få rösta i allmänna riksdagsval. Detta är en webbplats som berättar om kampen för kvinnans politiska rösträtt här i Sverige.
Taggar: Sveriges historia, demokrati, jämställdhet, kvinnofrågor, kvinnohistoria, kvinnorörelser, rösträtt, riksdagsval, val

Olof Palmes arkiv på nätet - olofpalme.org

Olof Palmes arkiv på nätet - olofpalme.org  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du söka originaldokument ur Olof Palmes arkiv. Du hittar biografiska fakta om Olof Palme, manus till hans tal och mycket mer. Hans kända uttalande om USA:s bombningar av Hanoi kan du lyssna på här, insticksprogram krävs på datorn för att lyssna.
Taggar: Olof Palme, arkiv, politiker, politiska ledare, socialdemokrati, socialism, tal

Sveriges landskap - Tacitus.nu

Sveriges landskap - Tacitus.nu  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

På Tacitus.nu kan du läsa om de svenska landskapens historia. Välj ett landskap i vänstermenyn. Webbsidan är gjord av en student som har läst historia på universitetet.
Taggar: Sveriges historia, landskap

Finspång - brukshistoria

Finspång - brukshistoria  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Orten Finspång i norra Östergötland har en rik brukshistoria. Läs om kolning, gruvdrift och om hur befolkningen levde. Läs också om Christopher Polhem som försökte installera en vattenpump i storgruvan.
Taggar: Östergötland, Christopher Polhem, Polhem, Christopher, arbetsliv, bergsbruk, gruvbrytning, gruvor, kolning

Spår i landskapet

Spår i landskapet  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Om man reser runt i vårt land ser man spår i landskapet från forna tider - hällristningar, fornborgar, gravfält, galjbackar, milstenar och annat. Här kan du få veta mer om dessa spår, främst i regionen kring Västra Götaland. Flash Player behövs i webbläsaren.
Taggar: Bohuslän, Dalsland, Sveriges historia, Västergötland, Västra Götalands län, kulturhistoria, lokalhistoria

Från istid till nutid i Stockholms län

Från istid till nutid i Stockholms län  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här finns kortfattade texter med bilder till om Stockholms läns historia. De handlar om istiden, stenåldern, bronsåldern, järnåldern, vikingatiden, medeltiden, nyare tid (1500-1700-talet) och modern tid (1800-1900-talet).
Taggar: Stockholm, bronsåldern, forntiden, istiden, järnåldern, lokalhistoria, medeltiden, stenåldern, vikingatiden

De unika hälsingegårdarna

De unika hälsingegårdarna  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 10 år

Utforska storböndernas ståtliga hälsingegårdar och deras historia under 1600-1800-talet i Sverige. Du kan se bilder och läsa om måleri, textilier, inredningskonst, landskapets historia och byggnadsvård. Hälsingegårdarna finns med på UNESCOs världsarvslista.
Taggar: 1700-talet, 1800-talet, Hälsingland, Sveriges historia, arkitektur, gårdar, kulturarv, kulturmiljövård, världsarv

Kalmars historia

Kalmars historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa en artikel om Kalmars historia. De svåra orden i artikeln är klickbara och kopplade till en ordlista. Artikeln är en del i uppslagsverket Ortshistoria.se som tagits fram av Stads- och kommunhistoriska institutet vid Stockholms universitet.
Taggar: lokalhistoria