Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

Pedagogik : 25 träffar



Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar (Samhällskunskap)

Linnélektioner

Linnélektioner  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 15 år

Under publikationer hittar du fakta och material om Carl von Linné som du kan ladda hem, i form av lektioner och idéhäften om att leva under Linnés 1700-tal, vad Linné lärt oss om medicinalväxter som livsviktiga läkemedel och om organismvärldens utveckling. Du kan också ta reda på hur Linné var som vetenskapsman, pedagog och läkare. Lektionerna hör till Skolprojekt Linné som var en skolatsning under Linnéåret 2007. Materialet finns även översatt till engelska och japanska.
Taggar: 1700-talet, Carl von Linné, Linné, Carl von, biologi, botanik, celler, forskare, kemi, kroppen, läkemedel, människokroppen, medicinhistoria, naturvetenskap, naturvetenskap-historia, temaarbete, vetenskapshistoria, vetenskapsmän

Skolmaterial - Svenskt Näringsliv

Skolmaterial - Svenskt Näringsliv  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här hittar du skolmaterial om ekonomi, entreprenörskap, arbetsmarknad, miljö med mera, främst för gymnasiet men även en del för grundskolan. Du kan också läsa mer om samverkan mellan skola och näringsliv. Svenskt Näringsliv står bakom webbplatsen.
Taggar: arbete, entreprenörskap, företagande, näringsliv, praktik, prao, skolan, utbildning, yrkesutbildning

Teknik - UR - Pedagogwebben

Teknik - UR - Pedagogwebben  Webbplatsen har innehåll på Svenska passar alla åldrar

Utbildningsradions webbplats för skolämnet teknik. Här finns filmklipp om teknik för alla åldrar, från förskolan till gymnasiet. För att kunna se TV-programmen behöver du Real Player eller Windows Media Player.
Taggar: TV-program, teknik, teknikundervisning, uppfinningar

Prov och bedömning - Skolverket

Prov och bedömning - Skolverket  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Information om Skolverkets nationella prov. Du kan också ladda ner provuppgifter i engelska och matematik samt gamla prov i NO- och SO-ämnena.
Taggar: bedömning, betyg, engelska, matematik, nationella prov

Kursplaner och kunskapkrav - Skolverket

Kursplaner och kunskapkrav - Skolverket  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa om grundskolans kursplaner. I dem får veta vad du förväntas lära dig i skolan inom olika ämnen. Du får också veta vilka kunskapskrav som finns för varje skolämne.
Taggar: bedömning, betyg, grundskolan, skolan

Film i skolan - Svenska Filminstitutet

Film i skolan - Svenska Filminstitutet  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Svenska Filminstitutet ger bland annat ut filmhandledningar för skolbio. Här finns även information om Filminstitutets bibliotek.
Taggar: bio, biografer, film, filmundervisning, skolbio, temaarbete, tidningar, tidskrifter

Grön Flagg

Grön Flagg  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Din skola eller förskola kan delta i Grön Flagg. Här kan du läsa om vad det innebär för din skolas miljöarbete. Arbetet utgår från olika teman för förskolan, grundskolan och gymnasiet: stad och samhälle, djur och natur, klimat och energi med mera.
Taggar: återvinning, avfallshantering, hållbar utveckling, källsortering, kretsloppssamhället-miljöfrågor, miljöarbete, miljöfrågor, miljövård, miljövårdsundervisning, skolan, sophantering

OS i skolan

OS i skolan  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

OS i Skolan handlar om temaarbete i skolan baserat på grundstenarna i de olympiska tankarna, exempelvis inom områden som hälsa, laganda, etik, antidoping och idrott. Här finner du både OS-fakta och tips på hur man kan göra vanliga skolämnen som exempelvis svenska, matematik och engelska intressantare och mer ämnesintegrerade utifrån temat olympiska spelen.
Taggar: OS, olympiader, olympiska spelen, skola, temaarbete

Sopor.nu

Sopor.nu  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Är du bra på sopsortering? Se filmer och läs texter om hur man sorterar sopor och avfall, var det ska lämnas, varför det ska sorteras och vad som händer med det sedan. Här finns även experiment, länkar till lärarhandledning och lektionsplanering.
Taggar: återvinning, avfallshantering, källsortering, kretsloppssamhället-miljöfrågor, miljöfrågor, miljövård, sophantering

Spelar Roll

Spelar Roll  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Spelar roll är en pedagogisk satsning om åskådarrollen, personligt ansvar, normer och värderingar, påverkan och propaganda - riktad till elever och lärare i skolår 6–9. Forum för levande historia som står bakom satsningen vill lyfta fram att passivitet också är ett sätt att agera - att tystnad kan tolkas som ett medgivande och ge en förövare känslan av att exempelvis våld och mobbning är acceptabelt. Här finns material och värderingsövningar för elever. För att ta del av hela pedagogiska materialet måste din lärare ha deltagit i en särskild fortbildning. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: demokrati, diskriminering, etik, mobbing, mobbning, moral, värderingar, våld

Literacy rate

Literacy rate  Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Spanska från 13 år

En statistisk översikt över analfabetismen i världen. Du kan välja att se hur stor andelen analfabeter är i olika länder vad gäller vuxna eller ungdomar, kvinnor eller män.
Taggar: Norden, Sverige, analfabetism, läsning, statistik

Värdegrunden

Värdegrunden  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Värdegrunden är en webbplats som är religiöst och politiskt obunden. Här finns pedagogiskt material inom värdegrundsfrågor. Du kan söka material utifrån skolämnen. Det finns även teman: ekologisk hållbarhet, jämställdhet och inkludering, kamratskap och trygghet, självkänsla och empati, social hållbarhet och social kompetens.
Taggar: barns rättigheter, demokrati, etik, hållbar utveckling, jämställdhet, könsroller, kränkande behandling, mänskliga rättigheter, moral

Räkna ut ditt meritvärde

Räkna ut ditt meritvärde  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Meritvärdet är summan av de 16 bästa betygen i ditt betyg. Skriv in alla dina betyg här så får du fram ditt meritvärde (med automatik räknas de sämsta betygen bort).
Taggar: betyg, gymnasieskolan

Räkna ut ditt snittbetyg

Räkna ut ditt snittbetyg  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 15 år

Här kan du som har fått ett betyg från gymnasiet räkna ut ditt snittbetyg inför ansökan till universitet och högskola.
Taggar: betyg, gymnasiet, högskolan, universitet

Arbetsmiljön i skolan (Pdf-fil)

Arbetsmiljön i skolan (Pdf-fil)  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa om de regler som gäller för skolans arbetsmiljö, vilka som har ansvar för arbetsmiljön och hur ni kan bedriva ett bra arbetsmiljöarbete på din skola. Bakom informationen står Arbetsmiljöverket.
Taggar: arbetarskydd, arbetsmiljö, kränkande behandling, mobbning, skolan

Friends

Friends  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Organisationen Friends presenterar sin verksamhet som är inriktad på att arbeta mot mobbning. Här kan du läsa mer om vad mobbning är och hur man kan försöka motverka mobbning av alla slag.
Taggar: e-mobbning, elektronisk mobbning, mobbning, nätmobbning, organisationer, relationer, ungdomsfrågor

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Vart kan man vända sig som ung när livet är i kris och man mår dåligt? Vad är skillnaden mellan en ungdomsmottagning och BUP? Svar på frågor om psykisk ohälsa ges av BUP i Stockholm, och du kan läsa svar på frågor som ungdomar ställt. Skriv ett ord i sökrutan, välj en artikel eller läs tidigare besvarade frågor. Du kan också ställa egna frågor.
Taggar: ätstörningar, alkohol, droger, funktionsnedsättning, kränkande behandling, mobbning, psykiatri, relationer, sexuella övergrepp, tonåringar, ungdomar, ungdomsfrågor, våld i familjen

Barnombudsmannen

Barnombudsmannen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Barnombudsmannen är ombudsman för alla barn och unga upp till 18 år. Här finner du information om deras arbete. De har också en avdelning för dig som är under 18 år, där du bland annat kan ställa frågor till Barnombudsmannen och hitta tips på vart du kan vända dig om du har det jobbigt i skolan eller hemma.
Taggar: barnkonventionen, barns rättigheter, diskriminering, kränkande behandling, misshandel, mobbning, skilsmässa, skolan, statliga myndigheter, våld i familjen

Riksförbundet Attention

Riksförbundet Attention  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En intresseorganisation för alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det kan vara ADHD, Tourettes syndrom, Aspergers syndrom, tvångssyndrom eller språk- och talstörningar. Dessa funktionsnedsättningar är medfödda. Under rubriken Vad är NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) finns utförlig information. För barn och unga finns Attention Ung.
Taggar: ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom, funktionsnedsättning, inlärningssvårigheter

Barn- och elevombudet (BEO)

Barn- och elevombudet (BEO)  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Information om Barn- och elevombudet, BEO, som bevakar barns och elevers rättigheter och ser till att lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling följs i alla verksamheter som omfattas av skollagen. Du kan vända dig till BEO för att få råd, stöd och hjälp.
Taggar: barns rättigheter, diskriminering, mobbing, mobbning, skolan

Lathund för källförteckning

Lathund för källförteckning  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En lathund som visar hur du anger dina källor i en källförteckning eller litteraturförteckning i ditt skolarbete. Här får du veta hur skriver referenser för olika källor som böcker, webbsidor, tidningsartiklar och tidskriftsartiklar. En bibliotekarie har skapat sidan.
Taggar: källkritik, projektarbete, specialarbete, studieteknik, uppsatsskrivning

Källkritik - att hitta korrekt information på Internet - Internetkunskap.se

Källkritik - att hitta korrekt information på Internet - Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

I filmen får du lära dig grunderna i att tänka källkritiskt och att söka korrekt information på internet. Du får tips på hur du ska arbeta, att du alltid ska dubbelkolla information, att det är viktigt att hitta flera källor så att du kan jämföra dem med varandra och att du alltid ska ange källa.
Taggar: informationssökning, internet, internetsökning, källkritik, studieteknik

Rita tankekartor!

Rita tankekartor!  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här får du tips på program för att rita tankekartor, mind maps, som kan vara till hjälp vid skolarbete, läxläsning, grupparbeten eller projektarbeten. Programmen är gratis att ladda ner till både Mac- och Windowsdatorer, och flera köras direkt i webbläsaren och behöver alltså inte installeras på datorn.
Taggar: gratisprogram, programvara, projektarbete, studieteknik

Checklista för källkritik

Checklista för källkritik  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 7-12 år

Här får du tips på frågor att tänka på när du söker och granskar information källkritiskt på internet.
Taggar: WWW, World Wide Web, informationssökning, internet, internetsökning, källkritik, studieteknik

Att värdera webbplatser själv

Att värdera webbplatser själv  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

När du studerar är det viktigt att ta reda på om det är sann eller falsk information du finner på internet. Här är Länkskafferiets tips och råd om hur du kan granska internetsidors innehåll på ett källkritiskt sätt. Om du följer denna handledning får du hjälp att kritiskt utvärdera både texter och bilder på webbsidor.
Taggar: WWW, World Wide Web, internet, källkritik, studieteknik