Socialhistoria
Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss!

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

Sök i Länkskafferiet

Sök på fler sätt

Socialhistoria: 11 träffar

RSS Prenumerera på nya länkar

The Abolition of Slavery Project

The Abolition of Slavery Project  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

En webbplats om slaveriet och den transatlantiska handeln med slavar under kolonialismen. Lär dig slaveriets historia och följ slavarnas och plantageägarens dygn timme för timme. Motståndet mot slaveri och slavhandel fanns redan på 1700-talet och kallas med ett finare ord abolitionism. En stor del av materialet handlar om antislaverirörelsen och om hur slaveriet upphörde och förbjöds. Det finns bilder och ljud, en historisk tidslinje, samt lärarmaterial. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: Afrikas historia, Förenta staternas historia, Storbritanniens historia, USAs historia, handelshistoria, människohandel

The Children in Victorian Britain

The Children in Victorian Britain  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

På 1800-talet regerade drottning Victoria över Storbritannien och Irland. Det kallas den viktorianska eran. Här berättas om hur barn hade det på den tiden. Tre olika filmer visar barn i skolan, barn som arbetar och barn som leker. Du behöver ha Macromedia Flash installerat på din dator för att kunna se filmerna.
Taggar: Storbritanniens historia, barnarbete, barnhistoria

Fira demokratin!

Fira demokratin!  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En webbplats som tar dig med på en resa över demokratins framväxt i Sverige. Se film, läs om olika teman, titta på dramatiserade berättelser, klicka dig runt i tidslinjen och testa dina kunskaper i ett quiz. Det finns ett studiematerial för gymnasiet samt en lärarhandledning. Webbplatsen är en del av Riksdagens uppmärksammande av demokratijubileet 2018-2022.
Taggar: Sveriges historia, demokrati, folkomröstningar, politik, rösträtt, statskunskap, statsskick

Folk i rörelse

Folk i rörelse  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du hitta arkivdokument från föreningsarkiven om olika folkrörelser fram till 1922, dokument som speglar demokratins framväxt i Sverige. Det handlar om politiska rörelser, nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen och väckelserörelsen. Bakom sidan står Folkrörelsernas Arkivförbund (FA).
Taggar: Sveriges historia, arbetarrörelsen, arkiv, demokrati, kristna samfund, nykterhetsrörelsen, organisationer, rösträtt

Kvinnans Plats

Kvinnans Plats  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Lyssna på historiska berättelser från Stockholm, berättelser om som lyfter fram och beskriver kvinnors liv, hämtade ur arkiv och samlingar. Till varje avsnittssida finns det elevuppgifter. Bakom sidan står Stockholms Kvinnohistoriska, ett museum som verkar i de offentliga och digitala rummen.
Taggar: Stockholms historia, Sveriges historia, arbete, jämställdhet, könsroller, kvinnofrågor, kvinnohistoria

Kvinnor i arbete

Kvinnor i arbete  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Historik kring svenska kvinnors väg till betalt arbete. Här finns viktiga årtal, kvinnoporträtt och presentationer av olika yrken som det var vanligt att kvinnor arbetade inom. Kvinnohistoriska samlingarna vid Göteborgs universitetsbibliotek står bakom sidan.
Taggar: Sveriges historia, arbete, jämställdhet, könsroller, kvinnofrågor, kvinnohistoria

Margits och Hildurs berättelser från förr

Margits och Hildurs berättelser från förr  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Här berättar Margit och Hildur om sin uppväxt under 1900-talets första decennier. En del gamla foton finns också. Hur var det att växa upp i Sverige förr i tiden? Hur såg dagarna ut? Hur var det att gå i skolan? Vad gjorde man på sommaren? Hur firade man jul? Hur var det att leva i Sverige under andra världskriget?
Taggar: 1920-talet, 1930-talet, Sveriges historia, andra världskriget 1939-1945, barnhistoria, kulturarv

The Middle Ages

The Middle Ages  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Hur var det att leva på medeltiden? Vad innebar feodalsystemet? Hur var människor klädda? Vilken mat åt man i vardagsslag? Hur bodde människor under denna tid? Med korta texter på engelska och illustrationer ges svar på dina frågor.
Taggar: medeltiden

Riddarhuset och adelns historia

Riddarhuset och adelns historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Riddarhuset ligger i Gamla Stan i Stockholm. Här berättas både om byggnadens och om den svenska adelns historia. Här hittar du också Riddarhusordningen och förteckning över adelsätter.
Taggar: Stockholms historia, adel, byggnader, genealogi

Stormaktstidens adel: pompa och ståt - Magnus Gabriel de la Gardie - Populär historia

Stormaktstidens adel: pompa och ståt - Magnus Gabriel de la Gardie - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En lång intressant artikel om adelns makt under stormaktstiden på 1600-talet. I centrum för berättelsen står adelsmannen Magnus Gabriel de la Gardie som var drottning Kristinas favorit. När Karl XI efterträdde drottning Kristina såg han till att genom reduktionen minska adelns makt, inflytande och rikedomar. Artikeln är skriven av Anna Larsdotter och finns publicerad på tidningen Populär historias webbplats.
Taggar: 1600-talet, Sveriges historia, adel, stormaktstiden 1611-1718

World War 2 - Children at war

World War 2 - Children at war  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Hur hade barnen det under andra världskriget? Hur levde en vanlig familj? Hur såg barnens rum ut? Här visas fotografier och du får prova att handla med ransoneringskuponger. I Research Room kan du se fler fotografier, läsa brev och höra på radiosnuttar. Webbsidorna är gjorda av BBC och handlar om engelska förhållanden under kriget.
Taggar: BBC, Storbritanniens historia, andra världskriget 1939-1945, barnhistoria