Adoptionscentrum från 13 år
Adoptionscentrum är en förening som informerar om adoption, adoptivbarn och adoptivföräldrars rättigheter och olika biståndsprojekt. Det finns även en särskild flik som är för adopterade, "Verksamheten resor och rötter".
Adoptionscentrum är en förening som informerar om adoption, adoptivbarn och adoptivföräldrars rättigheter och olika biståndsprojekt. Det finns även en särskild flik som är för adopterade, "Verksamheten resor och rötter".
Information om allemansrätten i Sverige. En unik möjlighet att vistas fritt i den svenska naturen. Den ställer också krav på oss att visa hänsyn och varsamhet. Naturvårdsverket sammanfattar allemansrätten med orden: "Inte störa – inte förstöra". Information finns även på flera språk.
Taggar: Sverige, allemansrätt, friluftsliv, miljöskydd, miljövård, naturskydd, naturvård
Lättläst text om den svenska allemansrätten.
Taggar: LL, Sverige, allemansrätt, lättläst text, miljöskydd, miljövård, naturskydd, naturvård
Information om Allemansrätten på lättläst svenska och 15 andra språk : albanska, arabiska, bosniska, franska, kelderash, kroatiska, kurdiska (kurmanji, sorani), persiska, ryska, serbiska, somaliska, spanska, tigrinska och turkiska. Observera att filerna är i Pdf-format!
Taggar: LL, Sverige, allemansrätt, lättläst text, miljöskydd, miljövård, naturskydd, naturvård
ARN är en statlig myndighet som arbetar för att lösa konsumenttvister. Här förklaras bland annat vad du kan anmäla till ARN och du får också tips på andra ställen som ger hjälp.
Taggar: konsumentekonomi, konsumentfrågor, konsumenträtt, statliga myndigheter
Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna är Europarådets instans för att pröva ärenden rörande påstådda brott mot Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.
Taggar: Europa, domstolar, juridik, lagar, mänskliga rättigheter, rättsväsen
Den ideella föreningen Free Software Foundation (FSF) i USA verkar för fri mjukvara för datorer. Föreningen står bakom upphovsrättslicensen GNU som kan användas på mjukvara och programkod. Här kan du läsa mer om GNU-licensen och hitta massor av fri mjukvara med GNU-licens. Du kan också läsa om andra upphovsrättsslicenser för mjukvara. Se även en text på svenska av systerorganisationen FSF Europe, om mål och visioner och varför föreningen finns.
Taggar: öppen källkod, IT-rätt, datorprogram, föreningar, organisationer, programmering, programvara, upphovsrätt
Föreningen FFKP arbetar för ett fritt utbyte av ideer och kultur genom att stötta projekt och föra fram datorprogram med öppna licenser, exempelvis GNU/Linux operativsystem. Här kan du läsa nyheter från föreningen om projekt, fri programvara och fria upphovsrättslicenser som GNU och Creative Commons.
Taggar: öppen källkod, Creative Commons, IT-rätt, datorprogram, föreningar, organisationer, programmering, programvara, upphovsrätt
En juridisk rådgivningsbyrå ger lättförståelig information om vanliga juridiska begrepp. Du kan också läsa artiklar om till exempel allemansrätten och vilken lag som ligger bakom den.
Taggar: allemansrätt, juridik, lagar, lexikon, ordböcker, ordlistor, regler
Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, Stim, är en intresseorganisation som arbetar med att tillvarata musikupphovsmäns och musikförlags rättigheter enligt upphovsrättslagen. I den här avdelningen ger Stim svar på vanliga frågor om upphovsrätt från musikanvändare.
Taggar: juridik, kompositörer, musik, musiker, organisationer, upphovsrätt
Datainspektionen ger information om Personuppgiftslagen, PUL.
Taggar: PUL, internet, lagar, personuppgiftslagen, statliga myndigheter
Dagens Nyheter publicerar här en artikel om Lawrence Lessig och hans argumenterande att upphovsrätten på internet måste förändras. Lawrence Lessig är IT-debattör, expert inom ämnet digitalisering/upphovsrätt och arbetar med att utveckla upphovsrätten. Han har även varit med och grundat Creative Commons. Det finns också en gedigen länklista över relaterade artiklar (DN) om fildelning, upphovsrätt, The Pirate Bay, telekompaketet, ACTA-avtalet och IPRED-lagen.
Taggar: Creative Commons, Dagens Nyheter, IT-rätt, WWW, World Wide Web, bredbandskommunikation, fildelning, internet, juridik, kopiering, lagar, telekommunikation, upphovsrätt
Denna film lär dig om upphovsrätten på internet. Du får även information om Creative Commons - en upphovsrättslicens som kan användas på material som man äger den fulla upphovsrätten till. I filmen tar man även upp fildelning.
Taggar: Creative Commons, IT-rätt, fildelning, internet, juridik, kopiering, lagar, upphovsrätt
Här hittar du lärverktyg och spel för inlärning av upphovsrätten, bland annat hur man ska skriva källhänvisningar och hur digitalt material får användas på nätet. Det finns även lärarmaterial. Sidan har tagits fram av den finska upphovsrättsorganisation Kopiosto och förvaltas i Sverige av PRV.
Taggar: internet, juridik, lagar, regler, upphovsrätt
Om du undrar vad Creative Commons är, vilka licenser det finns, vad de innebär och hur du får använda material som har en Creative Commons-licens, får du svar på dina frågor i den här digitala lektionen från Internetstiftelsen.
Taggar: Creative Commons, IT-rätt, internet, upphovsrätt