Filmer
Sök i Länkskafferiet

Sök på fler sätt

Filmer: 21 träffar

RSS Prenumerera på nya länkar

Att hitta rätt information på Internet - Internetkunskap.se

Att hitta rätt information på Internet - Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Den här filmen ger dig grundläggande kunskaper i att söka information på internet. Lär dig hur sökmotorer fungerar och hur du kan arbeta vidare med informationen du hittar. Du får även lära dig att använda tjänster som Twitter, Twingly och Delicious för att söka information. Dessutom finns en länklista med alla webbplatser som nämns i filmen.
Taggar: Google, Twitter, WWW, World Wide Web, datorer, informationssökning, internet, internetsökning

Bloggskola del 1 - så funkar det - Internetkunskap.se

Bloggskola del 1 - så funkar det - Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

I denna film får du en grundkurs i vad en blogg är för något. Du får till exempel lära dig hur en blogg kan se ut och vad speciella blogguttryck står för och innebär.
Taggar: bloggar, informationsteknik, internet

Bloggskola del 2 - att tänka på - Internetkunskap.se

Bloggskola del 2 - att tänka på - Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

En film där du får goda råd kring att blogga. Det handlar om att välja ett bra bloggverktyg, design, typsnitt, färger och om hur du presenterar dig själv, trovärdighet genom en tydlig avsändare och lite om personuppgiftslagen (PUL) och upphovsrätt.
Taggar: PUL, bloggar, informationsteknik, internet, personuppgiftslagen, upphovsrätt

Filmer om säkerhet vid järnväg - Trafikverket

Filmer om säkerhet vid järnväg - Trafikverket  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

En sida från Trafikverket med filmklipp för barn och ungdomar, om vad Trafikverket gör och om säkerhet kring järnvägar. Det finns även lärarmaterial till filmerna.
Taggar: järnvägar, järnvägssignaler, olyckor, statliga myndigheter, tåg, trafiksäkerhet, trafikundervisning

Gör en onlineenkät med Google Docs

Gör en onlineenkät med Google Docs från 13 år

Instruktionsfilmer som lär dig göra egna enkäter på nätet i det enkätverktyg som ingår i Google Docs. Genom en länk sprider du enkäten till vem du vill. Du kan du se statistik på de svar du får. Bakom webbplatsen står Åsa Kronkvist vid Högskolan i Kristianstand.
Taggar: datorprogram, projektarbete, specialarbete, statistik, webb 2.0

Instruktionsfilm

Instruktionsfilm  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Instruktionsfilmer om olika datorprogram som du använder gratis direkt på nätet utan installation: Animoto, Audacity, Glogster, Jalbum, Myna, PhotoFiltre, Photostory, Phun, Prezi, Scratch, Screenr, Slideboom, Storybird, VoiceThread, Voki, Wordle med flera. Tänk på att be om lov och ange källan korrekt om du skapar och publicerar något baserat på andras material.
Taggar: bildbehandling, datormoln, datorprogram, digital bildbehandling, digital filmteknik, digital video, filmproduktion, gratisprogram, internet, källkritik, multimedia, presentationsteknik, programvara, upphovsrätt, webb 2.0

Internetkunskap.se

Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Ett utbildningsprojekt i internetkunskap. På uppdrag av .SE:s Internetfond publiceras här 16 korta grundläggande utbildningsfilmer som lär dig bli en bra internetanvändare. Du får bland annat lära dig om informationssökning, sökmotorhantering, källkritik, sociala medier, upphovsrätt, Creative Commons och om molnbaserade tjänster.
Taggar: IT-säkerhet, WWW, World Wide Web, datorer, informationssökning, internet, internetsökning, källkritik, netikett, sociala medier, upphovsrätt

Källkritik - att hitta korrekt information på Internet - Internetkunskap.se

Källkritik - att hitta korrekt information på Internet - Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

I filmen får du lära dig grunderna i att tänka källkritiskt och att söka korrekt information på internet. Du får tips på hur du ska arbeta, att du alltid ska dubbelkolla information, att det är viktigt att hitta flera källor så att du kan jämföra dem med varandra och att du alltid ska ange källa.
Taggar: informationssökning, internet, internetsökning, källkritik, studieteknik

Medierådets Youtube-kanal

Medierådets Youtube-kanal  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 7 år

Medierådets filmer handlar om barn och ungdomars internetanvändning i åldrarna 2-16 år, och några filmer är även tänkta att vara ett stöd i samtal om att använda nätet. Några teman är: säker internetanvänding, netikett, chatt, missförstånd som kan uppstå på nätet, Dreamhack och digitala glosor. "Abbe bloggar", "Abbe kommenterar" och "Hur man undviker konstiga typer på nätet" heter några av filmerna.
Taggar: IT-säkerhet, WWW, World Wide Web, chatt, dataskydd, internet, netikett

Molnet - Backup på internet - Internetkunskap.se

Molnet - Backup på internet - Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

I den här filmen får du lära dig säkerhetskopiera dina dokument, bilder och filer och spara dem på internet. Det kan vara ett bra sätt när du projektarbetar med andra, eftersom de enkelt kommer åt dokumenten från vilken dator som helst (som är kopplad mot internet). Du får även tips på olika tjänster som Dropbox, Flickr, Picasa, Netvibes och olika webbmailtjänster.
Taggar: IT-säkerhet, datormoln, e-post, internet, kopiering, projektarbete

RSS - Gör din egen tidning - Internetkunskap.se

RSS - Gör din egen tidning - Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Filmen lär dig använda RSS-flöden för att få dagliga nyheter och information från internet till datorn eller mobilen. Du behöver då inte besöka webbplatserna för att se om det kommit något nytt. Du får både lära dig prenumerera på RSS-flöden och avsluta dina prenumerationer. Du får exempel på RSS-läsare som är bra för text, bild, ljud och video.
Taggar: RSS-flöden, informationsteknik, internet, nyheter, nyhetsförmedling, nyhetstjänster, tidningar

Rätt kläder - Kunskapshubben

Rätt kläder - Kunskapshubben  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En film om rätt klädsel för att åka moped eller motorcykel. Filmen är gjord av lärare och elever på Årstaskolan i Stockholm.
Taggar: mopeder, motorcyklar, trafiksäkerhet, trafikundervisning

Sjörövare - Sjöhistoriska museet

Sjörövare - Sjöhistoriska museet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Gillar du pirater? Här kan du bland annat läsa om hur sjöröveri fungerar och om sjörövare i Östersjön. Fakta om sjörövare, kvinnliga sjörövare, sjörövarskatter och skildringar i böcker.
Taggar: fartyg, pirater, sjöfart, sjörövare, utställningar

Sopor.nu

Sopor.nu  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Är du bra på sopsortering? Se filmer och läs texter om hur man sorterar sopor och avfall, var det ska lämnas, varför det ska sorteras och vad som händer med det sedan. Här finns även experiment, länkar till lärarhandledning och lektionsplanering.
Taggar: återvinning, avfallshantering, källsortering, kretsloppssamhället-miljöfrågor, miljöfrågor, miljövård, sophantering

Sälgpipa och rönnpipa

Sälgpipa och rönnpipa  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

På våren när löven är stora som musöron och saven börjar stiga är det dags att tillverka en sälgpipa. Sälg eller rönn är lämpliga träslag att arbeta med. Men hur täljer man en sälgpipa? Här finns en detaljerad beskrivning och du kan också lyssna på hur en sälgpipa låter.
Taggar: musikinstrument, slöjd, täljning, träslöjd, våren

Söka jobb och praktik i sociala medier - Internetkunskap.se

Söka jobb och praktik i sociala medier - Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Den här filmen lär dig om sociala medier som du kan använda - och hur du kan göra - för att marknadsföra dig själv när du söker arbete eller praktik. Det finns även en bra länklista till hjälp om du vill prova att söka praktik och arbete med hjälp av sociala medier. Flash Player behövs på datorn för att se filmen.
Taggar: arbete, arbetsliv, informationsteknik, internet, praktik, sociala medier

Twitter

Twitter  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En förklarande film som visar hur mikrobloggen Twitter fungerar och hur du kan använda den. Flash Player behövs i webbläsaren. Filmen är gjord av Alastair Creelman vid Linneuniversitetet i Kalmar.
Taggar: Twitter, bloggar, internet, kommunikation, nyhetsförmedling

Täljning - Unga Fakta TV

Täljning - Unga Fakta TV  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Har du provat att tälja någon gång? I den här filmen visar en hemslöjdskonsulent hur du täljer en fin fågel. Det är viktigt att ha en bra täljkniv och en vuxen som är med, så tänk på det om du ska försöka tälja. Det går också bra att ställa frågor om slöjd och hantverk på Unga Fakta. Flash Player behövs för att se filmen.
Taggar: hantverk, slöjd, täljning, träslöjd

Upphovsrätt och Creative Commons - Internetkunskap.se

Upphovsrätt och Creative Commons - Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Denna film lär dig om upphovsrätten på internet. Du får även information om Creative Commons - en upphovsrättslicens som kan användas på material som man äger den fulla upphovsrätten till. I filmen tar man även upp fildelning.
Taggar: Creative Commons, IT-rätt, fildelning, internet, juridik, kopiering, lagar, upphovsrätt

Verktyg för projekt och samarbete - Internetkunskap.se

Verktyg för projekt och samarbete - Internetkunskap.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Filmen lär dig använda samarbetsverktyg på internet där du kan dela med dig av dina dokument och länkbokmärken till andra. Sedan kan ni även arbeta vidare i dokumenten från olika datorer och samla era länkar tillsammans. Filmen visar Google Docs som är Googles onlineversion av Officepaketet, samt den sociala bokmärkestjänsten Delicious.
Taggar: datorprogram, gratisprogram, internet, projektarbete, webb 2.0

Verktygsväggen - din digitala slöjdsal

Verktygsväggen - din digitala slöjdsal  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här finns inspirerande filmer om trä- och metallslöjd. Sidan är skapad av en slöjdlärare i Stockholm.
Taggar: slöjd, träslöjd